Mede door de sterke verstedelijking in Nederland vinden we bovenop gebouwen steeds vaker daktuinen! Dit is in veel gevallen de oplossing voor volle steden om bewoners toch een groen toevluchtsoord te geven. Daktuinen vragen door de soms uitdagende constructies om bijzondere ontwerpen. Een daktuinontwerp verschilt dan ook per project. Copijn heeft ondertussen enorm veel ervaring opgedaan met het ontwerpen van daktuinen en kan zo ook voor jouw (nieuwe) daktuin een verrassend ontwerp op tafel leggen.
Het begrip daktuin alleen is te beperkt geworden om aan te geven wat er tegenwoordig op daken van wel honderden gebouwen wordt gemaakt. Complete woonwijken verschijnen op daken waarbij het herkenbare beeld van woonstraten, pleinen, wandelpaden en grondgebonden woningen nauwelijks nog doet vermoeden dat er een garage of een ander gebouw onder zit. Het ontwerp van de daktuin moet dus nauwkeurig aansluiten op het ontwerp van het hele project. Vaak zien we dat door deze ontwikkeling het daklandschap een enorm belangrijke factor speelt bij nieuwbouwprojecten.
De afgelopen paar jaar heeft de daktuin flink aan populariteit gewonnen in Nederland. Vanaf het jaar 2000 nam de aanleg van daktuinen een grote vlucht. Dat vroeg tegelijkertijd om strengere regels waaraan de ontwerpen van daktuinen moeten voldoen. In commissies werden dan ook eisen geformuleerd waaraan daktuinen technisch gezien moeten voldoen. Copijn was betrokken bij de totstandkoming van de dakbegroeiingsrichtlijn (een richtlijn voor ontwerp, aanleg en onderhoud van dakbegroeiingen), een uitgave van het SBR. In dit boekwerk zijn alle randvoorwaarden voor met name de aanleg van daktuinen geformuleerd, inclusief de bijbehorende beproevingen.
Duidelijk is dat daktuinen zijn opgenomen in de officiële regelgeving. Schades en risico’s hebben geleid tot de wens om zaken vast te leggen. Copijn is overigens nog steeds actief in deze richtlijncommissie. Copijn maakt zich er sterk voor dat groen de boventoon blijft voeren en daktuinen groene oases in de stad moeten zijn en dat vooral blijven.
Vooral de laatste paar jaar zijn daktuinen meer en meer een noodzakelijk onderdeel van een bouwplan. De Nederlandse steden verdichten en er is dubbel ruimtegebruik nodig om te kunnen bouwen. Vooral parkeren in de stad vraagt zoveel ruimte. Mede gestuurd door overheden verdwijnen parkeerplaatsen daarom steeds vaker onder een groen dak. Ook het inzicht dat groene daken helpen bij het bufferen van regenwater en het verlagen van piekbelastingen op het riool heeft geleid tot meer daktuinen, geholpen door diverse subsidiemogelijkheden. De maatschappelijke en technische ontwikkelingen hebben niet alleen geleid tot meer daktuinen, maar ook tot complexere constructies en slimmere oplossingen. Met het oog op de toekomst en de totstandkoming van nog meer nieuwbouwprojecten, vraagt dit om goede daktuinontwerpen.
Ben jij druk in de weer met het ontwerp van bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk of andere slimme woonoplossing en heeft jouw toekomstplan nog een duidelijk daktuinontwerp nodig? Copijn is al dik 50 jaar dé specialist als het op bomen en (dak)tuinen aankomt. In de loop der tijd hebben we onze expertise uitgebreid met bijvoorbeeld groenaanleg en beheer en landschapsarchitectuur. Hieronder valt ook de aanleg en het onderhoud van groene daktuinen en het ontwerp hiervan. Jouw daktuinontwerp is dus in goede handen bij Copijn. Benieuwd geworden naar onze expertise? Bekijk dan zeker eens onze afgeronde projecten en laat je inspireren.