Park 20|20: ontwerp op basis van de cradle to cradle filosofie

 

Park2020PerspectiefCopijn

Park 20|20 Copijn Park 20|20 Copijn 2

Project

Park 20|20: ontwerp op basis van de cradle to cradle filosofie

Locatie

Hoofddorp

Opdrachtgever

Delta Development Group, Volker Wessels

Specialisme

Ontwerp, Beplantingsplan, Advies

Ontwerp

2010-2012

Discipline

Landschapsarchitecten

De opgave

Park 20|20 is een gezamenlijke ontwikkeling van Delta Development Group, VolkerWessels en Reggeborgh Groep op Beukenhorst- Zuid te Hoofddorp. Het innovatieve concept van Park 20|20 integreert duurzaam bouwen, een hoogwaardige, inspirerende openbare ruimte en een nieuwe manier van werken volgens de Cradle to Cradle filosofie van William McDonough. Copijn Landschapsachitecten is gevraagd om het ontwerpteam van Mc Donough en KOW Architecten te versterken voor de uitwerking van de openbare ruimte met een zo optimaal mogelijk gesloten kringloop.

Onze visie

Cradle to cradle vraagt om het denken in systemen, in uitgebreid materiaalonderzoek en een brede kijk op de werkomgeving. Economie, mens en natuur krijgen een balans waarmee een gezamenlijke meerwaarde ontstaat. Een werkomgeving waar de rust en natuurlijkheid tot nieuwe perspectieven leidt. Een omgeving die inspireert en een actieve houding bewerkstelligt. Verbindende schakel tussen een actief- en passief tuindeel is de centrale plaza; de plek van samenkomst.

Het ontwerp

Het gebied is voor het overgrote deel een daktuin met daarin een uitsparing voor een grote retentievijver. De kringloop van het water is één van de bindende elementen tussen gebouw en omgeving en wordt zo uitgewerkt dat de loop van het water leesbaar is in de omgeving. Een bergingsvijver en het helofytenveld zijn daarmee bindende elementen in de tuin. Met eerlijke herbruikbare materialen, respect voor natuurlijke processen en realisme ten aanzien van de technische mogelijkheden.

Delen:
Terug naar projecten