Herinrichting Cultuurplein Hellevoetsluis

Cultuurplein Hellevoetsluis Copijn

Cultuurplein Hellevoetsluis Lichtplan

Cultuurplein Hellevoetsluis Copijn Waterelement

Cultuurplein Hellevoetsluis Variabel Lichtplan

Project

Herinrichting Cultuurplein Hellevoetsluis

Locatie

Hellevoetsluis

Opdrachtgever

Gemeente Hellevoetsluis

Specialisme

Ontwerp, Beplantingsplan, Technische Uitwerking

Ontwerp

2017

Uitvoering

2019

Discipline

Tuin- en Landschapsarchitecten

De aanleiding

De gemeente Hellevoetsluis heeft Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten in 2017 gevraagd een visie voor de openbare ruimte binnen de vesting op te stellen. De herinrichting van het cultuurplein is hierbij de eerste stap in een kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte van de oostelijke binnenstad.

Onze visie

Het Cultuurplein zal met Cultuurhuis De Nieuwe Veste met bibliotheek, het theater en restaurant en de kerk een levendige en veel groenere verblijfsgebied geven in het historisch centrum. Het vormt één van de gemiste schakels tussen de hedendaagse haven, het maritieme verleden en de parkachtige vestingwallen. De herinrichting dient de leefomgeving en aantrekkingskracht van het plein in Hellevoetsluis te vergroten. De diverse verspreide historische gebouwen en ruimtelijke elementen worden als losse elementen in de vesting opnieuw verbonden.

Het ontwerp

Het cultuurplein is in de huidige situatie hard, guur en gebruiksonvriendelijk. Het overheersende autoverkeer en parkeren is in het ontwerp ondergeschikt gemaakt. Het plein zal als een shared-space functioneren. De auto is te gast en dient zich aan te passen aan voetgangers en fietsers. Het nieuwe plein krijgt veel bomen en een speelse indeling met beplantingsvakken die nieuwe looplijnen naar het Vestingpark, de Museumkade en de diverse entrees geleiden. Het beplantingsplan is uitbundig en wordt geworteld in een ruime bodemsituatie op basis van biologische teeltaarde en compost. Daarbij is ingezet op het hergebruik van hoogwaardig of karakteristiek materiaal. In de avonduren zal een variabel lichtplan het plein als nieuwe ruimte in het centrum uitlichten. Een in het oog springend waterelement is op het buitendijks gelegen plein een mooie toevoeging.

Avondfoto’s: ipv Delft

 

Delen:
Terug naar projecten