Hotel Jakarta

subtropische binnentuin Hotel Jakarta Amsterdam

Project

Hotel Jakarta

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

WestCord Hotels

Specialisme

Ontwerp, Beplantingsplan, Aanleg, Onderhoud

Ontwerp

2017

Uitvoering

2018

Beheer

Heden

Discipline

Landschapsarchitecten • Groenaanleg en beheer

Interieurbeplanting van het Jaar 2019

Wij zijn trots op het winnen van de begeerde en prestigieuze prijs ‘Interieurbeplanting van het Jaar 2019’ voor de subtropische binnentuin bij het Amsterdamse Hotel Jakarta. Deze indrukwekkende tuin bestrijkt twee verdiepingen en vult het atrium met 6 tot 10 meter hoge palmen. Een iconische groene eyecatcher waarbij iedere bezoeker zich direct waant in de subtropische sferen van Zuidoost Azië.

“Een hotel waar dure vierkante meters worden ingeleverd voor binnengroen: dat is onderscheidend! Deze Aziatische hotelhortus doet zo veel meer: hij vertelt over de unieke historie van deze plek, zorgt voor een totaalbeleving en een ‘senang’ sociaal leven op het Java-eiland en laat zien wat je kúnt doen als je groene ambitie hebt. Copijn heeft in elke fase op alle fronten vakmanschap laten zien en met een fantastisch resultaat.”
Beoordeling van de vakjury

De opgave

Het concept voor Hotel Jakarta is in opdracht van WestCord Hotels ontwikkeld door SeARCH Architecten. Het energieneutrale hotel telt tweehonderd kamers, diverse eet- en drinkgelegenheden, een zwembad en een grote subtropische binnentuin. Het hotel, gelegen aan de Java-kade op Java eiland symboliseert het maritieme verleden met Java. Dit is niet alleen vertolkt in de vormgeving en materiaalgebruik van het gebouw maar ook in de grote subtropische binnentuin gelegen in het centrale atrium van het hotel. De Hortus ontwikkelde in de tenderfase het beplantingsconcept voor de tuin met een Zuidoost-Azië thema. Dit uitdagende concept gebruikmakend van veelal moeilijk verkrijgbare plant- en boomsoorten benodigde een gedetailleerde technische uitwerking van zowel de opbouw van de tuin, de technische voorzieningen en het selecteren en afstemmen van de beplanting. Naast de complexe randvoorwaarden voor de binnentuin had men tevens de ambitie om voor dit gebouw een BREEAM Excellent graad te behalen.

Onze aanpak

Copijn Landschapsarchitecten creëerde een lichtgewicht ontwerp voor de opbouw van de binnentuin in het atrium waarbij grote niveau verschillen met behulp van lichtgewicht 100% gerecyclede ophoogmaterialen zijn ingericht. De selectie van beschikbare native Zuidoost-Azië plant- en boomsoorten werd in overleg met De Hortus Botanicus Amsterdam afgestemd en vervolgens in het ontwerp verwerkt. De irrigatietechniek bestaat uit de laatste technologie op het gebied van geïntegreerde voedingssystemen en op afstand stuurbare meet- en regeltechniek. Naast het duurzame casco zijn energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Het systeem onttrekt regenwater vanuit een in het gebouw gelegen bassin. Onze interieurbeplantingsdeskundigen van het onderdeel Groenaanleg en beheer verzorgde de coördinatie en realisatie van de tuin in een zeer korte periode. Te midden van de afbouwwerkzaamheden werden door ons grote hoeveelheden bulkmaterialen (100 m³ EPS en 300 m³ substraat) getransporteerd en verwerkt. Vervolgens werden de kwetsbare subtropische bomen tot wel 10 meter hoogte met de grootste zorg in positie getakeld. Het geheel werd afgewerkt met honderden tropische planten.

Het resultaat

De grote subtropische binnentuin is het groene icoon van het energieneutrale Hotel Jakarta op de kop van het Java-eiland in Amsterdam. Het interieurbeplantingsteam van Copijn Groenaanleg en beheer heeft met beplantingsoorten uit Zuidoost-Azië een binnentuin in het centrale atrium gecreëerd in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Deze indrukwekkende subtropische tuin bestrijkt 2 verdiepingen en vult het atrium met 6 tot 10 meter hoge palmen die speciaal voor het Hotel Jakarta met de grootste zorgvuldigheid zijn geselecteerd. Dankzij de duurzaamheidsprestaties is Hotel Jakarta Amsterdam een energieneutraal gebouw dat met een Breeam Excellent certificaat het meest duurzame hotel van Nederland is.

Ook genieten van een mooi groen interieur? Vraag dan nu een gratis adviesgesprek aan.

Fotografie: @SeARCH

Delen:
Terug naar projecten