SAWA

SAWA

Project

SAWA

Locatie

Rotterdam

Opdrachtgever

Nice Developers

Specialisme

Ontwerp, techniek

Uitvoering

2021 – 2021

Discipline

Landschapsarchitecten

De aanleiding

In het Lloydkwartier wordt SAWA, de eerste volledig houten woontoren in Rotterdam, gerealiseerd. De naam van het gebouw en de vormgeving van de gestapelde royale terrassen gevuld met een overvloed aan groen zijn een referentie aan de historische vaart op het verre oosten.

Het ontwerp van Mei Architecten is niet alleen duurzaam in materiaalgebruik, het is ook natuur-inclusief met als doel om de biodiversiteit in het gebied te verhogen. Copijn is gevraagd om in samenwerking met biologen en ecologen de groene aankleding van dit iconische gebouw uit te werken en de beplantingsplannen te ontwerpen.

 

De oplossing

Groen is op diverse manieren geïntegreerd in het gebouw. Voor het gevelgroen verwerkt in de balustrades van de balkons heeft Copijn een beplantingsplan opgesteld in de vorm van een ‘streepjescode’. Dit betekent dat men, met behulp van enkele spelregels, beplanting kan variëren naar eigen smaak.

De extensieve daken zijn zogenaamde ‘bruine’ daken waarbij gebruik maakt van lokaal gewonnen teelaarde. De natuurlijke zaadbank zal tot ontkieming komen waardoor er een vegetatie ontstaat passend bij het ecologisch netwerk van de omgeving. Het intensieve gemeenschappelijke dak worden voorzien van plantvakken waarin er naar hartenlust eetbare producten kunnen worden gekweekt. Naast het natuur-inclusieve beplantingsplan verzorgd Copijn de volledige technische uitwerking van het groenplan.

Bovenste twee foto’s zijn gemaakt door Mei Architecten

 

Delen:
Terug naar projecten