Zorginstellingen en ziekenhuizen vragen steeds vaker om een ‘Healing Environment’. Daarvan is sprake, als de buitenruimte bijdraagt aan het welzijn van patiënten, familie en medewerkers. Evidence Based Design kan worden ingezet voor het ontwerpen van therapietuinen gebaseerd op betrouwbare kennis.
Maar wat is een ‘Evidence Based Healing Environment’ eigenlijk en hoe komt deze tot stand? Het positieve effect van de aanwezigheid van groen op mensen is wetenschappelijk aangetoond. Alleen al het zicht op groen blijkt te leiden tot significant kortere ziekenhuisopnames en gebruik van minder pijnstillers. Healing environment legt de link tussen de omgeving en gezondheid van de patiënt. Het zorgt dat mensen zich prettiger, en letterlijk beter voelen. Een Healing Environment is een omgeving die zich erop richt om het welzijn van patiënten, familie en werknemers te bevorderen en hun stress te verminderen.
Het effect van groen op de gezondheid is meetbaar. Er is robuust wetenschappelijk bewijs dat natuur een kalmerend en rustgevend effect heeft op ons zenuwstelsel. Bij stressgerelateerde klachten is het sympathische zenuwstelsel (vecht of vlucht) overbelast. Door de continue indrukken van stad en digitaal verkeer kan het parasympatische zenuwstelsel (ontspanning en herstel), onvoldoende compenseren. Natuur verlaagt stress, zorgt voor een lagere bloeddruk en heeft een positieve invloed op iemands stemming en concentratievermogen (Gifford, 2007). Alleen al het zicht op groen blijkt positieve uitwerking te hebben. De toepassing van deze wetenschappelijke bevindingen en inzichten over bijvoorbeeld gedrag en ervaring bij het ontwerpen van onze leefomgeving noemen we Evidence Based Design. Deze wetenschap hoeft zich uiteraard niet te beperken tot zorginstellingen of ziekenhuisterreinen. Dit gegeven is evengoed toepasbaar in onze dagelijkse leefomgeving.
Hoe de inrichting van therapietuinen eruit moet zien om het optimale effect te bereiken is minder bekend. Er zijn wel studies naar verricht. Zo heeft Patrick Grahn aan de Zweedse Landbouwuniversiteit SLU in 1991 een grootschalig onderzoek onder parkbezoekers verricht naar welke parken het meest aantrekkelijk gevonden werden. De onderzoeksvraag hierbij was waarom mensen sommige parken aantrekkelijker vonden dan andere. Dat bleek veel te maken te hebben met verschillende ‘karakters’ die terug te vinden zijn in parken. Grahn heeft een aantal van die karakters benoemd en beschreven. De toepassing hiervan bij de vormgeving van buitenruimte noemen we Evidence Based Design. Op basis van de karakters van Grahn heeft Copijn onder andere de therapietuinen van het Radbout UMC in Nijmegen ontworpen.
Uw healing environment laten ontwerpen door Copijn? Neem dan contact op via het contactformulier op de bedrijfspagina landschapsarchitecten.
Copijn Landschapsarchitecten
Marjan Ketner
Landschapsarchitect en teamleider
06 51 22 62 12
landschapsarchitecten@copijn.nl