Bij het ontwerpen van een park laat Copijn haar inspireren door het omringende landschap of het stedelijke weefsel, ruimtelijk- en functioneel programma en technische randvoorwaarden voor gebruik, aanleg en beheer. Doordat het park door een grotere groep mensen gebruikt wordt, zullen er randvoorwaarden en regels zijn. Het park heeft doorgaans ook een belangrijke functie in de groenstructuur van dorp of stad.
Een park is voor ons een ruimte waar de mens kan recreëren. Het park is herkenbaar als een ruimte die bij elkaar hoort. Dit kan doordat het omgeven is door bijvoorbeeld een hek en enkele duidelijke toegangen kent. Het kan ook door toepassing van herkenbare structuren zoals water, groen, paden en park eigen meubilair of details. Bij het park hoort veelal een uitgebreid programma, voor ieder wat wils. In een park is ook ruimte voor ontwikkeling van bomen, heesters en beplanting. Deze groenelementen ondersteunen de ruimtelijke beleving en de seizoensbeleving voor de bezoeker.
De definitie voor een park is een door de mens ontworpen en aangelegd groen gebied met een recreatieve functie. Nog steeds denken mensen bij een park aan gras met dikke oude bomen en vaak zijn er vijvers. Een stadspark is een park gelegen in een stad. Stadsparken vormen de ‘groene longen’ van de steden, waar stadsbewoners komen om van rust te genieten en ‘energie bij te tanken’. Meestal gaat het bij een park om een groene openbare ruimte. Toch zijn er steeds meer stedelijke parken, waar ook andere verschijningsvormen bij horen. Een veelheid aan gebruiksvormen moet hier naast elkaar een plekje vinden.
Uw park laten ontwerpen door Copijn? Neem contact op via het contactformulier op de pagina landschapsarchitecten.
Copijn Landschapsarchitecten
Marjan Ketner
Landschapsarchitect en teamleider
06 51 22 62 12
landschapsarchitecten@copijn.nl