Ontwerp, aanleg en beheer van daktuin Haarlemmerhof

Haarlemmerhof Kennedy van der Laan Daktuin Copijn overzicht terras en kunstwerkHaarlemmerhof Kennedy van der Laan Daktuin Copijn serreHaarlemmerhof Kennedy van der Laan Daktuin Copijn serre en plantenbak Haarlemmerhof Kennedy van der Laan Daktuin Copijn vanuit beplanting

Project

Ontwerp, aanleg en beheer van daktuin Haarlemmerhof

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

Kennedy van der Laan

Specialisme

Ontwerp, Technische uitwerking, Beplantingsplan, Aanleg, Onderhoud

Ontwerp

2019

Uitvoering

2019

Beheer

Heden

Discipline

Landschapsarchitecten • Groenaanleg en beheer

De aanleiding

Advocatenkantoor Kennedy Van der Laan wilde een nieuwe huisvesting die beter past bij hun identiteit. Tijdens hun zoektocht besloten ze de bovenste twee verdiepingen van het kantoorgebouw Haarlemmerhof te huren. De verdiepingen zijn naar het ontwerp van MVSA Architects volledig verbouwd volgens de wensen en eisen van Kennedy Van der Laan. De werkomgeving is uitnodigend, kleurrijk en gevarieerd ingericht.

Naast een fijne werkomgeving binnen, wilden ze ook de mogelijkheid hebben om in de buitenlucht te werken en te lunchen. Helaas was er geen bestaande buitenruimte beschikbaar. Voor het bedenken van een passende oplossing heeft IQNN Vastgoed Copijn benadert om een ontwerp te maken voor een daktuin met veel zitgelegenheid en een fraaie tuin die opgaat in de omgeving. Naast het ontwerp heeft Copijn ook de aanleg en het onderhoud op zich genomen.

De oplossing

Een bestaand dak met beperkte gewichtsbelasting en diverse vaste technische installaties geeft de nodige uitdagingen. Ondanks deze uitdagingen is het ontwerp en de realisatie van een aantrekkelijke en functionele daktuin geslaagd.

De daktuin
De verhardingen bestaan uit hardhouten vlonders. Door een hoogteverschil te creëren in de vlonders zijn de bestaande technische installaties onzichtbaar weggewerkt. De verhoogde plantenvakken geven een extra dimensie in het ontwerp en zijn volledig geïntegreerd in de vlonders. De plantvakken zijn opgebouwd uit een laag daktuinsubstraat van gemiddeld slechts 18 cm voor minimale gewichtsbelasting.

De tuin is omsloten met een stalen balustrade waardoor de rails van het gondelsysteem ingelegd met sedum zichtbaar is. De tuin wordt beregend met behulp van een volautomatisch irrigatiesysteem.

De beplanting
Om een fraaie daktuin te realiseren is er gekozen voor een robuust beplantingsplan met als basis het gras Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’ (ruwe schmele). Daarnaast zijn er sterk bloeiende vaste planten in de warme geel/oranje/rood tinten, waaronder de Helenium ‘Moerheim Beauty’ (zonnekruid), de Achillea filipendulina ‘Parker’s Variety’ (duizendblad) en de Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ (paarsbladige koninginnekruid). Daarbij zijn er ook zichzelf uitzaaiende strooiplanten zoals de Anemone tomentosa ‘Robustissima’ (herfstanemoon), de Papaver orientale (oosterse papaver) en de Digitalis ferruginea (vingerhoedskruid).
Er zijn vrij klassieke soorten toegepast zoals de Achillea en de Helenium. Door de knallende kleurencombinatie van deze planten en de bijzondere locatie, een moderne daktuin, ontstaat er een bijzonder en verfrissend plaatje.

Doordat we de daktuin in onderhoud hebben, garanderen wij dat de medewerkers van Kennedy van der Laan een lange tijd zullen genieten van deze fraaie buitenruimte.

Daktuin aanleggen

Ook van een leeg dak een mooie groene omgeving maken? Lees meer op onze website en doe inspiratie op bij onze gerealiseerde projecten.

Delen:
Terug naar projecten