Eikenprocessierups bestrijding

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een nachtvlinder die overwintert in het ei-stadium en vanaf april actief wordt als rups. Vanaf juli tot september ontpoppen de rupsen zich tot nachtvlinders. Het woord ‘eik’ in de naam verklapt al waar je de rups kan vinden, namelijk op de verschillende soorten eikenbomen.

Waarom is de eikenprocessierups een bedreiging?

De microscopisch kleine brandharen van de eikenprocessierupsen vormen een bedreiging voor de gezondheid voor mensen en dieren. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. In het ergste geval kan bij personen die zeer gevoelig zijn hartklachten of een shock optreden.
Door de wind zweven de kleine haartjes in de lucht, soms tot op grote afstand van de nesten. Met droog weer kan het lang duren voordat ze op de grond vallen.

Wettelijke verplichtingen ten aanzien van bestrijding

De boomeigenaar is zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van de eikenprocessierups. Het is echter niet verplicht. Wel wordt er aangeraden om aan bestrijding te doen dan wel te waarschuwen op plaatsen waar overlast verwacht kan worden. Dit om de gezondheidsrisico’s voor mens en dier te beperken.

Eikenprocessierups bestrijden

Copijn Boomspecialisten is specialist op het gebied van eikenprocessierups bestrijding. Wij voeren de volgende methodieken uit:

Inzet van natuurlijke vijanden

Nematoden
Een biologische manier van bestrijden is het gebruik van nematoden, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Nematoden zijn levende wezens (kleine aaltjes) die op de bomen gespoten worden als de rupsen net uit hun ei zijn gekropen. De nematoden kruipen de rups binnen en laten bacteriën vrij die een darminfectie veroorzaken. Hierdoor gaan de rupsen dood.

Gaasvlieg
De gaasvlieglarve is een andere natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De larve eet jonge eikenprocessierupsen. Het beste moment voor bestrijding met gaasvliegenlarven is dan ook wanneer de rupsen net uit hun ei zijn gekropen.

Nestkasten voor mezen
Mezen voeren hun jongen grote aantallen rupsen, waaronder ook eikenprocessierupsen. Door nestkasten te plaatsen die specifiek geschikt zijn voor mezen, stimuleer je deze vogels hun nesten daar te bouwen en de eikenprocessierupsen te voeren aan hun jongen. In twee weken tijd eet een mezenjong zo’n 800 rupsen.

Wilde bloemen
Een soortenrijke leefomgeving helpt te voorkomen dat één soort de overhand krijgt. Met een gezond ecosysteem blijven de soorten in balans. Meer wilde bloemen en inheemse struiken creëren de optie om insecten aan te trekken. De gaasvlieg en de sluipwesp eten bijvoorbeeld de eitjes van de eikenprocessierups.

Verwijderen van nesten

Naast de natuurlijke bestrijding dienen in sommige gevallen ook nesten te worden verwijderd om overlast te voorkomen. Schakel hiervoor professionele hulp in. Copijn Boomspecialisten beschikt over het juiste materiaal en bescherming om de nesten van eikenprocessierupsen veilig te verwijderen.

Eikenprocessierups bestrijding specialist nodig?

Bent u op zoek naar een professional die je kan helpen bij het bestrijden van de eikenprocessierups? Neem dan contact op met onze specialisten, wij helpen je graag.

 

Gratis advies voor de bestrijding van de eikenprocessierups?

Neem contact op ›

Neem contact op


    Waar wilt u meer informatie over?

    Gerealiseerde projecten