Boomchirurg

Van boomchirurg naar boomspecialist

Boomspecialisme staat niet stil. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen in dit vak. Terugkijkend op ruim vijftig jaar Copijn mag je constateren dat boomverzorging een wetenschappelijk specialisme is geworden. De ontwikkeling in de boomchirurgie ging vooral aan het einde van de twintigste eeuw hard. Nieuwe inzichten hebben het werk van de bomenspecialist enorm verbeterd. We weten steeds beter hoe bomen in elkaar zitten. Hoe goed bedoeld indertijd ook, het vak boomchirurg van de jaren zestig is achterhaald. We halen de rotte plekken er niet meer uit, we laten het eigen afweermechanisme van de boom zijn werk doen. Zoals het immuunsysteem dat bij de mens doet. Het belang van de groeiplaats wordt veel meer onderkend. Maar de belangrijkste vooruitgang is dat we eerst de boom goed bestuderen voor we aan de slag gaan. We streven ernaar om bomen zo natuurlijk mogelijk, duurzaam te behandelen.

Boomverzorging

Niet alleen worden oudere methodes zoals Visual Tree Assessment (VTA) voortdurend aangepast aan nieuwe bevindingen, maar ook wordt het onderzoek voortdurend uitgebreid met geavanceerde meetapparatuur. Zo krijgen we steeds meer inzicht in de ontwikkeling en de structuur van bomen. VTA is vooral een visuele beoordeling van de boom. Met een resistograaf, een boorweerstandmeter, kan onder andere worden bepaald hoe groot holtes in een boom zijn. Vroeger gebruikten we een fractometer om de breuksterkte te bepalen. De zuurstofmeter geeft inzicht in het bodemluchtgehalte. Met grondradar kan bijvoorbeeld de diepte en verdeling van wortels worden gemeten. Een geluidstomograaf, de picus, kan de houtkwaliteit van de boom goed in kaart brengen. Met dit apparaat worden geluidssignalen door het hout gezonden die door sensoren rondom de stam worden opgevangen. Als het hout is aangetast, komen de geluidssignalen vertraagd aan.

Grote bomen verplanten

Vooral in de stad wordt een strijd gestreden. Een net volwassen boom van veertig jaar staat soms al in de weg. Veel mensen hebben niet door hoe belangrijk het is om bomen in de naaste omgeving te hebben. Bomen zijn de groene longen van de stad, wordt vaak gezegd. Maar het gaat veel verder dan dat. Bomen vangen fijnstof af en ze regelen de temperatuur. Vooral het bladvolume heeft veel functies. Hoe natuurlijker je hun omgeving maakt, des te stabieler wordt het bomenbestand. Je doet een boom geen plezier door die in een pot te plaatsen.

Groeiplaatsverbetering

Gelukkig komen er meer middelen beschikbaar om groeiplaatsen voor bomen te creëren. Alleen als de groeiplaatsen in orde zijn, kun je spreken van duurzaam bomenbeheer. Het aanleggen van een groeiplaats is maatwerk. De juiste groeiplaats verschilt per locatie, per boomsoort en nog meer factoren. Hoe lang wil je bijvoorbeeld dat de levensduur is? Ook voor verplantingen geldt dat alleen maatwerk het juiste resultaat oplevert. Bij verplantingen moet je rekening houden met onder andere de conditie van de boom en de wortelopbouw.

Boomspecialist

Boomverzorging is veel meer dan vroeger geïntegreerd in het totale proces. Onze boomspecialisten worden veel eerder in een traject ingeschakeld. Op grond van het gevorderde onderzoek naar bomen en onze ervaring in de boomverzorging (vroeger boomchirurgie) kunnen we ook een gedegen inbreng leveren in de plannen.

Lees hier het interview “Vijftig jaar boomverzorging door Copijn – “Er is nog steeds veel te leren over bomen.” Verschenen in het themanummer Groen over 50 jaar Copijn.

Copijn Boomspecialisten
Miklos Suijk
Bedrijfsleider
boomspecialisten@copijn.nl

Neem contact op ›

Gerealiseerde boomspecialisten projecten

Begraafplaats Noorderveld Copijn
Boomverzorgende werkzaamheden op Begraafplaats Noorderveld
Boomspecialisten
Bekijk
Buitenplaats Doornburgh snoeiwerkzaamheden
Veiligheidssnoei Buitenplaats Doornburgh
Boomspecialisten
Bekijk
Copijn Japanse Tuin Nederlandse Ambassade Tokio gras
Boombeoordeling en bomenplan Nederlandse Ambassade
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Copijn Boomverplanting Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bomen verplanten bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Boomspecialisten
Bekijk
Copijn bomen verplanten Linde Baarn Caterpillar met Begeleiding
Bomen verplanten en boomadvies Gymzaal De Loef
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Boomverplanting Floriade 2022
Bomen verplanten op Floriade 2022
Boomspecialisten
Bekijk
missiehuis copijn groen erfgoed groene leefomgeving
Missiehuis Hoorn
Boomspecialisten, Tuin- en Landschapsarchitecten
Bekijk
Boomonderzoek copijn boomspecialist
Boomverzorging Park Rodichem – Huis ter Heide
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Boomverplanting Leiden Copijn
Boomverplanting Schilperoortpark Leiden
Boomspecialisten
Bekijk
Boombakken Zaanstad boomspecialist copijn
Integratie boombakken Zaandam
Boomspecialisten
Bekijk
Copijn-Boomfeestdag-Spoorzone
Aanplantwerkzaamheden Spoorzone Delft
Boomspecialisten
Bekijk
Copijn-Boomverplanting-Paardeveld
Boomverplanting Gemeente Utrecht
Boomspecialisten
Bekijk
Traverse_Dieren_Landgoed_Twickel2
Boomtechnisch onderzoek Kasteeltuin Twickel
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Apeldoorns-Kanaal_Boombeleid
Boombeleid Apeldoorns Kanaal
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Adam-en-Eva_Landgoed_Stoutenburg
Adam en Eva, Landgoed Stoutenburg
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
VliegbasisSoesterbergBoomtechnisch onderzoek4
Boomtechnisch onderzoek, Landgoed Beukenrode
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Boomtaxatie_taxateur_NVTB
Boomtaxatie en wondbehandeling
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Vliegveld Soesterberg Inmeting en VTA Copijn Boomspecialisten
Inmeting en VTA Vliegbasis Soesterberg
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
De verplanting in Park Brederode in Bloemendaal werd uitgevoerd met de Caterpillar verplantmachine. Er zijn ruim 2500 bomen beoordeeld op verplantbaarheid.
Verplanting Park Brederode
Boomspecialisten
Bekijk
De oude lindelaan op Landgoed De Paltz is tijdens een storm zwaar beschadigd. Na het vellen van de bomen zijn nieuwe lindes aangeplant, de laanstructuur.
Aanplanten Landgoed De Paltz
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Een innovatieve groeiplaatsinrichting. De ondergrondse voorziening bestaat uit een raamwerk die het gewicht van de verharding opvangt gevuld met grond.
Groeiplaatsinrichting Arnhem CS
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Op 1 oktober 1966 begon Copijn met het redden en verzorgen van oude bomen. De nog jonge Jørn Copijn introduceerde toen boomchirurgie als eigen discipline in Nederland.
Linde van Achterberg
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Bij de verplanting bij het Helen Dowling Instituut wordt de kluit aan het begin van vorstperiode vrij gegraven en bij het invallen van de vorst nat gemaakt.
Verplanting Helen Dowling Instituut
Boomspecialisten
Bekijk
Copijn Boomspecialisten heeft de bomen op het Domplein met de Caterpillar uit de grond gestoken en op een dieplader door de binnenstad Utrecht vervoerd.
Verplanting Domplein
Boomspecialisten
Bekijk
Na afronding van het voorontwerp heeft Copijn Advies voor diverse deelzones een Bomen Effect Analyse uitgevoerd.
Bomen Effect Analyse Stationsgebied Driebergen-Zeist
Advies, Boomspecialisten
Bekijk
Copijn-Vijzelmethode_Driebergen-verplanting
Verplanting Vijzelmethode Driebergen
Boomspecialisten
Bekijk
Copijn heeft de daktuin aangelegd van het Andaz Hotel. De grootste uitdaging was naast de krappe uitvoeringstijd vooral de logistieke opgave.
Andaz Hotel
Boomspecialisten, Groenaanleg en beheer
Bekijk
Copijn heeft een ontwerp gemaakt voor de inrichting van de buitenruimte op het dak van het winkelcentrum CityMall Almere boven de parkeergarage. Er zijn tal van boombanken.
Citymall Almere
Boomspecialisten, Groenaanleg en beheer, Tuin- en Landschapsarchitecten
Bekijk
Copijn ontwerpt de uitbreiding van begraafplaats Groene Kerk in Oegstgeest. Deze is gebaseerd op een centrale zichtlijn op de noordvleugel van de kerk.
Begraafplaats Groene Kerk
Boomspecialisten, Groenaanleg en beheer, Tuin- en Landschapsarchitecten
Bekijk
In Copijn's ontwerp voor de Hortus botanicus Leiden wordt het versterken van de singelstructuur centraal gesteld. De Sterrewacht wordt een blikvanger.
Hortus botanicus Leiden
Advies, Boomspecialisten, Tuin- en Landschapsarchitecten
Bekijk
Copijn ontwerpt de groene buitenzaal van het Rijksmuseum. De renovatie vormde de aanleiding om de tuin te herpositioneren als onderdeel van het museum.
Rijksmuseum Amsterdam
Boomspecialisten, Tuin- en Landschapsarchitecten
Bekijk

Neem contact op