Verplanting monumentale Moeraseik

Moeraseik Gouda

Moeraseik Gouda

Moeraseik Gouda

Project

Verplanting monumentale Moeraseik

Locatie

Gouda Oost

Opdrachtgever

Woonpartners Midden-Holland

Specialisme

Advies en Boomspecialisten

Uitvoering

2017-2020

Discipline

Boomspecialisten

De aanleiding

In het kader van de wijkontwikkeling in Gouda Oost wordt door de Gemeente Gouda in samenwerking met Woonpartners Midden-Holland een aantal projecten uitgevoerd. Het doel van de wijkontwikkeling is het revitaliseren van het gebied zodat er een betere en prettigere wijk ontstaat met veel groen. Eén van de projecten is Oostvogel en Van Heuven Goedhartsingel: een herontwikkelingslocatie voor nieuwbouw met 52 woningen.

Woonpartners Midden-Holland schakelde de adviseurs in van Copijn Boomspecialisten. Eén van de appartementsgebouwen reikte namelijk met de bouwstempel tot de groeiplaats van een monumentale Moeraseik. Met een Bomen Effect Analyse werd het gehele bouwplan bekeken in relatie tot behoud van bomen en mate van verplantbaarheid. Uit het verplantbaarheidsonderzoek bleek dat de Moeraseik verplant kon worden. Gezien het positieve advies tot verplanten is drie jaar geleden begonnen met het voorbereiden van de verplantkluit, snoei en het uitvoeren van controles gericht op vocht en voeding.

De oplossing

Het verplanten van monumentale bomen is een zeer complexe opgave. In dit geval speelden vooral de hoge grondwaterstand, omvang van de boom en ruimte voor de nieuwe locatie een belangrijke rol. Om de boom succesvol te verplanten was gekozen voor de zogenoemde ondersteunde verplanttechniek. Hierbij worden er buizen onder de kluit doorgedrukt waaraan een hijsframe wordt gemonteerd. Het frame van buizen zit op voldoende diepte om belangrijke wortels te sparen. De totale verplantkluit van de monumentale Moeraseik had een afmeting van circa 6 bij 6 meter. Deze grootte was nodig om de boom succesvol te verplanten. Met behulp van een telescoopkraan is de boom naar zijn nieuwe locatie gehesen.

De nieuwe groeiplaats is ingericht met drainzand dat ervoor moet zorgen dat de boom niet te nat komt te staan. Dit alles in verband met de hoge grondwaterstand. Rondom de kluit hebben we bomengrond aangebracht wat ervoor gaat zorgen dat de boom goed gaat aanslaan.

Wij zijn blij dat deze waardevolle en monumentale boom zo nog jaren meekan en er in de nieuw te ontwikkelen buurt al bij aanvang een grote boom staat!

Delen:
Terug naar projecten