De grootste boom verplantmachine van Europa
17 okt

De grootste verplantmachine van Europa is weer (bijna) klaar voor actie

Het is herfst, de bladeren verkleuren en vallen van de bomen. De natuur gaat van groeien naar rusten. Voor Copijn Boomspecialisten betekent dit alles behalve rust: het seizoen voor bomen verplanten is begonnen.

Het seizoen voor bomen verplanten

Bomen verplanten wij in principe niet het hele jaar door. Dit doen wij vooral op het moment dat de boom in winterrust is. In de winter is de sapstroom weinig actief en dus de beste periode om de verplanting uit te voeren. Als je bomen verplant in de rustperiode, vergroot je de kans op het goed aanslaan van de boom op de nieuwe locatie.

Kan elke boom verplant worden?

Niet elke boom is geschikt voor verplanting. Wij zetten ons in eerste instantie in voor het duurzaam behoud van bomen. Als bomen verplant moeten worden door bijvoorbeeld stedenbouwkundige herontwikkeling, dan onderzoeken onze boomtechnische adviseurs eerst of verplanten tot één van de opties behoort.

Verplantbaarheidsonderzoek

Tijdens een verplantbaarheidsonderzoek beoordelen wij de boom op kwaliteit, conditie en stabiliteit. Daarnaast kijken wij naar de ondergrondse situatie. Wat is het bodemprofiel? Hoe ziet het wortelstelsel eruit? Liggen er kabels en/of leidingen? Als dit er allemaal goed uitziet, kijken wij vervolgens naar de route. Kan het nodige materieel gebruikt worden op de verplantlocaties en is de transportroute mogelijk van de oude naar de nieuwe standplaats? Dit is allemaal van wezenlijk belang voor een succesvol verloop van een boomverplanting.

Nazorg van de verplantte bomen

Tijdens de verplanting is het ons doel om zo weinig mogelijk wortels te beschadigen. Uiteraard ontkom je er niet aan dat een aantal (minder belangrijke) wortels beschadigen. Op de nieuwe standplaats zal de boom zichzelf weer moeten herstellen. Hiervoor is een goede grondkwaliteit nodig. Deze grondkwaliteit waarborgen wij met een groeiplaatsinrichting op maat. Daarna blijven wij de verplante bomen monitoren tijdens de nazorg. Tijdens deze periode, van enkele jaren na aanplant van de boom, voorzien wij hem naar behoefte met water en bemesting.

Voorbeelden van projecten

Benieuwd naar boomverplanting projecten die wij hebben uitgevoerd? Lees gerust de projecten over de Ministerie van Buitenlandse Zaken, Floriade 2022 of Gymzaal De Loef.

Ook professioneel hulp nodig bij het verplanten van bomen? Neem contact op met onze boomspecialisten. Wij helpen je graag.

Terug naar nieuws