Interieurbeplanting Langeveld building Erasmus Universiteit

Langeveld building Erasmus Universiteit

Langeveld building Erasmus Universiteit

Langeveld building Erasmus Universiteit

Fotografie: Aiste Rakauskaite Photography
Gebruik door derden is niet toegestaan zonder toestemming van de fotograaf

Project

Interieurbeplanting Langeveld building Erasmus Universiteit

Locatie

Campus Woudestein, Rotterdam

Opdrachtgever

BAM Bouw & Techniek

Specialisme

interieurbeplanting, aanleg

Uitvoering

2022

Discipline

Groenaanleg en beheer

Multifunctioneel onderwijsgebouw

De Erasmus Universiteit in Rotterdam had vanwege de enorme toestroom van studenten behoefte aan extra onderwijsruimte. BAM Bouw & Techniek kreeg de opdracht om een multifunctioneel onderwijsgebouw (MFO) te realiseren op de campus van de universiteit.

Paul de Ruiter Architects ontwierp en duurzaam, circulair en flexibel in te delen onderwijsgebouw. De transparante gevels zorgen voor veel daglicht in het gebouw en verbinden het met de buitenruimte.

Natuur en groen

Het ontwerp van het onderwijsgebouw ademt aan alle kanten natuur en groen. Door de keuze voor natuurlijke materialen en duurzame systemen, maar ook door letterlijk veel groen naar binnen te halen. Dit resulteerde zelfs in een BREEAM outstanding certificaat voor het gebouw. Copijn Groenaanleg en Beheer verzorgde de groene aankleding van het pand.

Bomen en hangplanten

Om het gevoel van de natuur naar binnen halen kracht bij te zetten hebben we op verschillende etages een aantal zeer grote Bucida bomen geplant. Deze tropische bomen doen het goed als blikvanger in open binnenruimtes. Langs de binnengevels hebben we lange hangplanten geplaatst. Het natuurlijke groen vormt een mooi contrast met de industriële uitstraling van het beton. Ook hebben we diverse maatwerk plantenbakken gevuld met een rijk assortiment aan planten.

Ecologie

Boven de entree is een luifel en daarboven 3 balkons. De luifel en de balkons hebben wij volledig gevuld met ecologische beplanting die bedoeld is om insecten en vlinders aan te trekken en zo een positieve bijdrage te leveren aan de natuur in de omgeving.

Waterretentie op het dak

Op het dak van het Langeveld gebouw hebben we een waterretentiesysteem aangelegd. Dat brengt
regenwater naar een grote tank in de kelder, vanwaaruit we de bomen en planten bewateren. Op het dak kan een laag water blijven staan om die tank aan te vullen. Als er veel regen wordt voorspeld, zorgen twee ‘slimme’ stuwkleppen ervoor dat het aanwezige water gecontroleerd wordt afgevoerd naar de tank.

Delen:
Terug naar projecten