Cadenza healing environment beplanting Copijn
01 mei

Inzending prijsvraag Icoon Oostelijke Vechtplassen

Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten heeft meegedaan aan de prijsvraag Icoon Oostelijke Vechtplassen. Met onze inzending: Weerland – een ode aan de Oostelijke Vechtplassen zijn we geselecteerd voor de laatste ronde. De jury van de Stichting Prijsvraag Icoon Oostelijke Vechtplassen heeft na uitvoerig overleg uit de ruim 50 inzendingen, zo’n 30 inzendingen geselecteerd voor de tentoonstelling. Uit deze inzendingen kiest de jury de prijswinnaars. De jury heeft onder andere gekeken naar de integratie van natuur, cultuur en ondernemerschap, innovatie, uitvoerbaarheid en uiteraard de iconische waarden van het ontwerp.

Tentoonstelling HET ICOON
Tijdens de tentoonstelling HET ICOON – van 16 t/m 27 mei 2018 worden de geselecteerden inzendingen tentoongesteld. Het publiek mag tijdens hun bezoek stemmen op hun favoriete inzending. De tentoonstelling vindt plaats in een tijdelijk paviljoen in De Porseleinhaven in Oud-Loosdrecht met uitzicht over de plas, dus mis het niet!

Prijsuitreiking – vrijdag 29 juni 2018
Na de tentoonstelling vindt het tweede juryoverleg plaats. Tijdens dit overleg wordt de mening van het publiek meegenomen. De jury kiest per categorie een winnaar en mag daarnaast eervolle vermeldingen uitdelen. De uitreiking is op vrijdag 29 juni om 16:00 uur (locatie volgt).

De opgave
Ontwerp een ‘iconisch’ beeld van het vrijetijdslandschap Loosdrechtse Plassen dat de identiteit en kwaliteit van het gebied op een vanzelfsprekende wijze ondersteunt. Wat maakt dít gebied Iconisch? Als verlengde van het Gebiedsakkoord van de Oostelijke Vechtplassen worden alle architecten & ontwerpers, bewoners & gebruikers van het gebied en leerlingen & studenten uitgedaagd om op zoek te gaan naar hét nieuwe icoon van dit prachtige vrijetijdslandschap van de Loosdrechtse Plassen. Deze ideeën prijsvraag vraagt om een icoon waar mensen kunnen recreëren, genieten van de natuur en tegelijkertijd wellicht ook iets kunnen leren. En, van groot belang, wat een impuls geeft voor de recreatieondernemers in het gebied!

De ingezonden ideeën worden verdeeld onder drie categorieën:
1: Professionals en professionele organisaties.
2: Alle bewoners van de gemeente Wijdemeren, Stichtse Vecht of Hilversum. Leden van een plaatselijke watersportvereniging, ligplaatshouders van de Loosdrechtse Plassen en gebruikers van een (recreatie)woning op of direct langs de Loosdrechtse Plassen.
3: Leerlingen en studenten tot en met bachelor niveau. (Master studenten vallen onder de eerste categorie)

Vier prijzen
1: € 5.000 voor de categorie professionals
2: € 1.500 voor de bewoners en gebruikers van het gebied
3: € 500 voor het beste idee van een leerling of student
4: Alle ontwerpen die door de jury worden geselecteerd, worden tentoongesteld in het voorjaar van 2018. Bezoekers van de tentoonstelling kiezen daar gezamenlijk de publieksprijs.

Onze inzending: Weerland – een ode aan de Oostelijke Vechtplassen
Met het plan “Weerland” stelt Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten een gedurfd maar realistisch nieuw icoon in de Oostelijke Vechtplassen voor. Dit icoon is een uitkijktoren in de vorm van een baggerkraan die tevens als oriëntatiepunt voor de omgeving dient. Deze uitkijktoren symboliseert de identiteit van het gebied en draagt dit actief uit. Het attendeert bezoekers op de schoonheid van de plassen en geeft de onderliggende landschappelijke processen weer.

Het icoon is niet alleen aantrekkelijk en informatief, maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van de Vechtplassen. Vrijgekomen slib uit de plas wordt ingezet om weer land te maken in de vorm van een moderne legakker. Aan het einde van deze legakker is de uitkijktoren gesitueerd. De eenvoudige maar imposante constructie eindigt op grote hoogte en biedt bezoekers daar een adembenemend uitzicht over de Oostelijke Vechtplassen. De uitkijktoren heeft tal van mogelijkheden tot exploitatie en sluit aan bij doelstellingen van de overheid op het gebied van natuurontwikkeling, behoud van cultuurhistorisch landschap en verbetering van waterkwaliteit. Hierdoor zal het voor investeerders een aantrekkelijk project zijn, waarbij er hoogstwaarschijnlijk gerekend kan worden op financiële ondersteuning vanuit de overheid en andere instellingen in de vorm van subsidies en fondsen.

Lees meer op: www.icoonoostelijkevechtplassen.nl

Terug naar nieuws