Toezicht aanleg boombunkers Oosterdokskade

Boombunkers Amsterdam

Boombunkers

Boombunkers

Project

Toezicht aanleg boombunkers Oosterdokskade

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam, Verkeer & Openbare ruimte

Specialisme

toezicht groeiplaatsaanleg

Uitvoering

2022

Discipline

Boomspecialisten

Groeiplaatsen in de stad

Het Oosterdokseiland in Amsterdam is een levendige plek waar dagelijks honderden mensen komen om te werken, wonen, winkelen of recreëren. Het is ook de plek waar Booking.com een gloednieuw hoofdkantoor ontwikkeld: City Campus. Behalve het gebouw heeft het Amsterdamse bedrijf samen met de gemeente Amsterdam ook de openbare ruimte rondom het gebouw in ontwikkeling genomen. Een belangrijk aspect daarbij zijn de groeiplaatsen van bomen.

Boombunkers

In dichtbevolkte stedelijke gebieden zijn de omstandigheden voor bomen veelal niet optimaal om tot volle wasdom te komen. Tegelijkertijd is er juist in de stad een enorme behoefte aan grote bomen die voor verkoeling en schaduw kunnen zorgen. Door de groeiplaats aan te leggen in zogeheten boombunkers, kunnen betere omstandigheden worden gecreëerd om bomen tot hogere leeftijd gezond te laten groeien. Boombunkers zijn holle elementen die het gewicht van het maaiveld kunnen opvangen en tegelijk doorwortelbare ruimte kunnen bieden en voldoende vocht bufferen.

Integrale samenwerking

Copijn is onderdeel van een integraal team specialisten dat ervoor moet zorgen dat de gemeente Amsterdam kwalitatief hoogwaardige boombunkers krijgt. Binnen dit team worden o.a. het reeds gemaakte ontwerp, de technische uitwerking en het beheer besproken. Zo hebben wij geadviseerd over het te gebruiken boomsubstraat en treden wij op als toezichthouder bij de uitvoering. Ook is er een beheerplan opgesteld, zodat de juiste beheermaatregelen al vanaf de aanleg meegenomen worden. Zo kunnen de bomen die aangeplant worden vanaf de start een duurzame groei doormaken in dit deel van de stad.

Bekijk ook het filmpje dat NH Nieuws maakte over de boombunkers

Delen:
Terug naar projecten