Stedelijke groene leefomgeving

Stedelijke groene leefomgeving

Werken en wonen in de stad doen we in de wetenschap dat er weinig ruimte is voor groen. Copijn is specialist in het creëren van een stedelijke groene leefomgeving middels daktuinen, verticale tuinen, parken en binnenbeplanting. De laatste jaren werden daktuinen meer en meer een noodzakelijk onderdeel van een bouwplan. Onze steden verdichten en we hebben dubbel ruimtegebruik nodig om te kunnen bouwen. Vooral parkeren in de stad vraagt zoveel ruimte dat deze voorziening, mede gestuurd door overheden, steeds vaker verdwijnt onder een groen dak. Ook het inzicht dat groene daken helpen bij het bufferen van regenwater en het verlagen van piekbelastingen op het riool heeft geleid tot meer daktuinen, mede door diverse subsidiemogelijkheden.

Verstedelijking vergroot vraag daktuinen

De maatschappelijke en technische ontwikkelingen hebben niet alleen geleid tot meer daktuinen, maar ook tot complexere constructies en slimmere oplossingen. Eerder werd al genoemd dat grondsoorten op daken, substraten, steeds beter worden waardoor dikkere grondpakketten daken minder belasten en groen toch de kans krijgt zich goed te ontwikkelen. Water geven op daktuinen is volledig geautomatiseerd waarbij slimme sensoren berichtjes sturen naar computers die planten voorzien van voldoende water en voeding. Ook de kennis van planten op daken is zo doorontwikkeld dat ontwerpers steeds beter weten welke planten zich thuis voelen op welk dak. Tegenwoordig lukt het ook om grote bomen op daken te zetten en deze in een relatief kleine groeiplaats gezond en vitaal te houden zonder dat ze groeien. Dit laatste lijkt raar maar past bij het denken in beperking van aanleg- en onderhoudskosten en toch groene daken maken.

Van daktuin naar verticaal groen

Met het groeien van de technische mogelijkheden voor groene daken, worden ook groene wanden vaker onderdeel van complex groen in de stad. Veel van de technieken die voor daktuinen zijn ontworpen, worden gebruikt in deze gevels. Steeds meer gebouwen krijgen dan ook deels of ,in het geval van zwembad Mercator in Amsterdam West, geheel groene gevels. Beplanting groeit verticaal in een extreem klein doorwortelbaar volume en wordt geheel kunstmatig voorzien van water en voeding. Groene gevels verenigen de beste technische kennis, plantenkennis en gedreven opdrachtgevers tot projecten die spraakmakend zijn en opvallen door harde gebouwen te verzachten en verfraaien. Copijn maakt zich er sterk voor dat groen de boventoon blijft voeren en daktuinen groene oases in de stad zijn en blijven.

Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten
Sander Rombout
Landschapsarchitect BNT
06 51 22 79 63
tuinenlandschapsarchitecten@copijn.nl

Neem contact op ›

Gerealiseerde projecten

Copijn heeft een ontwerp gemaakt voor de inrichting van de buitenruimte op het dak van het winkelcentrum CityMall Almere boven de parkeergarage. Er zijn tal van boombanken.
Citymall Almere
Boomspecialisten, Groenaanleg en beheer, Tuin- en Landschapsarchitecten
Bekijk
Copijn_Energiecampus_stedelijk groen
Energiecampus Schenkenschans
Tuin- en Landschapsarchitecten
Bekijk
groene wand sportplaza mercator copijn
Sportplaza Mercator
Groenaanleg en beheer, Tuin- en Landschapsarchitecten
Bekijk
CopijnPark_2020
Park 20|20
Tuin- en Landschapsarchitecten
Bekijk

Neem contact op