Zintuigentuin Wijckerslooth

zintuigentuin healing environment wijkerslooth copijnhealing environment wijkerslooth copijnStimulerend, maar niet veeleisend.

Project

Zintuigentuin Wijckerslooth

Locatie

Oegstgeest

Opdrachtgever

Verpleeghuis Van Wijckerslooth

Specialisme

Ontwerp, Beplantingsplan

Ontwerp

2010

Uitvoering

2010

Discipline

Tuin- en Landschapsarchitecten

De opgave • De psychogeriatrische afdeling van het verpleeghuis Van Wijckerslooth in Oegstgeest wil graag een patiotuin inrichten als veilige groene tuin, healing environment, voor haar cliënten. Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten heeft samen met Hoek Hoveniers het ontwerp gemaakt voor deze tuin.

Onze visie • De tuin is ontworpen met als doel een therapeutische en positieve werking op PG-cliënten. Stimulerend, maar niet veeleisend. De besloten patiotuin is veilige plek waar patienten zelfstandig, of met hulp kunnen rond lopen. De mensen worden geprikkeld om te voelen, te ruiken, herinneringen op te halen, te zaaien, te plukken en te oogsten. Daarnaast biedt de tuin ontspanning doordat de cliënten kunnen genieten van het weer en de seizoenen. De tuin grenst aan de kapper, de fitnessruimte en een aantal kantoren. Ook van uit deze ruimtes is het prettig om zicht te hebben op een groene omgeving

Het ontwerp • De wens om met meerdere mensen buiten te kunnen zitten en ook met een rolstoel gemakkelijk door de tuin te kunnen manouvreren, heeft geleid tot relatief veel bestrating.
Brede plantvakken langs de randen van de tuin zorgen toch voor de sfeer van een groene tuin. In de deels verhoogde plantvakken groeien allerlei herkenbare, ‘aaibare’ en eetbare planten. Vanuit de omringende ruimtes kijken de mensen tussen de beplanting door de tuin in. Enkele bomen en een begroeide pergola geven de tuin een groen dak. Het terras biedt ook ruimte voor een voliere met kleurige vogels, en in de toekomst misschien een kweektafel voor bloemen en groente.

Delen:
Terug naar projecten