Verplanting monumentale plataan bij Universiteit Leiden

Verplanting Leiden
Foto door Monique Shaw

Verplanting Leiden

Verplanting Leiden plataan

Project

Verplanting monumentale plataan bij Universiteit Leiden

Locatie

Leiden

Opdrachtgever

Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden

Specialisme

Advies en Boomspecialisten

Uitvoering

2019 – 2020

Discipline

Boomspecialisten

De aanleiding

Het oude terrein van de Universiteit Leiden krijgt een nieuwe indeling. Er komt een Campusplein dat een groene ontmoetingsplek wordt voor studenten, medewerkers en inwoners van de stad: het bruisende hart van het Leiden Bio Science Park, ookwel LBSP. De reuze plataan wordt onderdeel van dit plein.

De grote hoeveelheid bomen, die het plein een bijzonder karakter geven, is kenmerkend voor het terrein. Omdat de universiteit veel waarde hecht aan het behoud van bomen en het versterken van groenstructuren werd Copijn Boomspecialisten benaderd om te kijken of een reuze plataan, behouden kon worden.

De oplossing

Het verplanten van een grote plataan is een niet alledaagse bezigheid. Om te kunnen beoordelen of de plataan verplant kon worden zijn er vanaf begin 2019 voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Onderdeel van de voorbereiding was het uitvoeren van een verplantbaarheidsonderzoek. Het oordeel luidde dat de plataan verplant kon worden.

Om deze gigantische boom van 129 ton te kunnen verplanten was behoorlijk wat voorwerk nodig. Door de grootte van de kluit (8*6 meter) en het gewicht van de boom, werd de verplanting uitgevoerd met de ondersteunende verplanttechniek.

De eerste vier dagen werd de basis gelegd: een buizenframe werd onder de kluit gedrukt. Aan dit frame werd de hijsframe gemonteerd waarna de boom klaar was om verplant te worden. Een hijskraan van 650 ton was ingehuurd om deze klus te klaren onder begeleiding van onze boomspecialisten.

De verplanting is met succes verlopen. Tot 2023 wordt er nazorg uitgevoerd. Tijdens deze nazorgperiode wordt de boom periodiek van water en bemesting voorzien. Zo blijft deze plataan nog lang onderdeel van het nieuwe Campusplein.

Delen:
Terug naar projecten