Verplanting Helen Dowling Instituut

vorstkluit-50-jarige-linde-bilthoven_poll

Project

Verplanting Helen Dowling Instituut

Locatie

Bilthoven

Opdrachtgever

Helen Dowling Instituut

Specialisme

Verplanting

Uitvoering

2012

Discipline

Boomspecialisten

De aanleiding

Op het terrein aan de professor Brinkhorstlaan te Bilthoven wordt een nieuw gebouw voor het Helen Dowling Instituut geplaatst. Het Helen Dowling Instituut biedt professionele psychische begeleiding aan mensen met kanker en hun naasten om hen te helpen de ziekte emotioneel te verwerken. Op het terrein stond een grote linde die plaats moest maken voor het gebouw.

De oplossing

Copijn Boomspecialisten verzorgde een spectaculaire verplanting van de 50-jarige linde. De boom die zo’n 22 meter hoog is, heeft met een grote telekraan een vlucht van 30 meter gemaakt naar de nieuwe plantplek. De boom werd met vorstkluit in één keer met een 250 ton kraan opgepakt. De kluit heeft een doorsnede van 4 meter en weegt meer dan 40 ton. Om deze mooie linde te behouden heeft Copijn Boomspecialisten ook een financiële bijdrage geleverd om dit project te realiseren.

Bij deze verplantingsmethode wordt de kluit aan het begin van een te verwachten vorstperiode vrij gegraven en direct voor het invallen van de vorst nat gemaakt. Na een paar dagen kan de boom met bevroren kluit worden gelicht en verplant. Het voordeel van deze methode is dat ook bij zandgrond een compacte kluit kan worden gevormd.

Delen:
Terug naar projecten