Verplanting Domplein

Copijn Boomspecialisten heeft de bomen op het Domplein met de Caterpillar uit de grond gestoken en op een dieplader door de binnenstad Utrecht vervoerd.

Copijn Boomspecialisten heeft de bomen met de Caterpillar uit de grond gestoken en op een dieplader liggend en vooraf gesnoeid door de binnenstad vervoerd.

Copijn Boomspecialisten heeft de bomen met de Caterpillar uit de grond gestoken en op een dieplader liggend en vooraf gesnoeid door de binnenstad vervoerd.

 

Project

Verplanting Domplein

Locatie

Utrecht

Opdrachtgever

Stichting Initiatief Domplein 2013

Specialisme

Verplanting

Uitvoering

2013

Discipline

Boomspecialisten

De aanleiding

Op het Domplein wordt een tweede ondergronds publiekscentrum Schatkamer Domplein II gerealiseerd. Hier liggen de overgebleven fundamenten van de Romaanse en gotische Dom. Voor de realisatie van het project onder het Domplein moest afscheid genomen worden van zes platanen. Deze bomen stonden niet alleen in de weg, maar brachten ook schade toe aan de onderliggende archeologische resten.

De oplossing

De 50 jaar oude platanen zijn naar een nieuwe plek in het Máximapark in Leidsche Rijn gebracht. Deze verplanting was op zichzelf al een spectaculaire operatie. De bomen zijn met speciaal transport ’s nachts door de stad geleid en één voor één geplaatst op de beoogde plek. De verplanting is extra bijzonder omdat voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis bomen worden verplant inclusief archeologische rijkdommen in de kluit die teruggaan tot en met de Romeinse tijd.

In overleg met de gemeente Utrecht is een bijzondere plek in het Máximapark gevonden langs het Lint vlakbij de entree van de Haarrijnse plas. Ze zijn op een “archeologische terp” geplaatst waardoor ze voor het publiek goed zichtbaar zijn.

Leuk om te weten: Bomen transporteren- de geschiedenis herhaalt zich…
Aan het eind van de 19e eeuw besloot de eigenaar, baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het middeleeuwse en inmiddels vervallen kasteel De Haar in grootse stijl te laten restaureren. In de tuin wilde de baron absoluut geen nieuwe aanplant van kleine bomen. De tuin moest meteen een volwassen aanzien krijgen. Uit de hele provincie werden ongeveer 7000 bomen van 40 tot 60 jaar oud ’s nachts op mallejannen naar het kasteel getransporteerd. Deze opdracht verstrekte hij aan Gebroeders Copijn, Hendrik en Pieter Gerard Copijn. De bomen werden ook toen dwars door de stad Utrecht vervoerd.

Anno 2013 heeft Copijn Boomspecialisten de bomen met de Caterpillar uit de grond gestoken en op een dieplader liggend en vooraf gesnoeid in de stille nachtelijke uren door de binnenstad vervoerd.

Delen:
Terug naar projecten