Oud-Amelisweerd

oud-amelisweerd_landgoed_bunnik_poll

Project

Oud-Amelisweerd

Locatie

Bunnik

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Specialisme

Ontwerp, Advies, Beplantingsplan

Ontwerp

2012-2014

Discipline

Tuin- en Landschapsarchitecten

De opgave • Oud-Amelisweerd maakt onderdeel uit van Landgoed Amelisweerd, een belangrijk recreatiegebied ten oosten van de stad Utrecht. Door de komst van het Museum Oud-Amelisweerd in het landhuis en de renovatie van het koetshuis met de Veldkeuken was ook een nieuwe inrichting van de tuin noodzakelijk. De locatie is gelegen aan de Kromme Rijn, in het verlengde van de Koningslaan en vormt een belangrijke entree van het gehele landgoed, ook voor de agrariërs die op het landgoed werken.

Onze visie • Door de nieuwe functie van de tuin als entree van het museum en het landgoed was een sterkere ruimtelijke verankering met de omgeving noodzakelijk. De centrale zichtas uit het begin van de 19e eeuw kreeg hierin een belangrijke rol. De vorm van het oorspronkelijke entreeplein met rondrijmogelijkheden voor paarden is gebruikt als plein tegenover de entree van het museum en het terras van de Veldkeuken. Het publieke karakter van de tuin wordt hierdoor versterkt.

Het ontwerp • Het plein aan de noordzijde doet dienst als entree van het museum en vormt het hart van de tuin. Het plein is afgescheiden door een halve cirkel van gesnoeide lindes, waardoor er wel nog zicht op het museum is. Op het plein ligt een bijzonder eivormig beplantingselement. Aan de oostzijde van het plein ligt het koetshuis met daarin de Veldkeuken met een groot terras waarvandaan men kijkt op water en brug. Voor het westelijke deel geldt een meer behoudende aanpak, waarbij alle waardevolle bomen en het reliëf van de heuvel met de voormalige ijskelder, die nu dienst doet als onderkomen voor vleermuizen, bewaard blijven. Een smal pad maakt dit deel van de tuin beleefbaar en komt uit op de zuidzijde van de tuin, bij de Kromme Rijn. Met een nieuw padenverloop wordt gerefereerd aan de tuinachtige inrichting van het begin van de 20e eeuw.

Delen:
Terug naar projecten