Ontwerp levend gebouw De Premier in Leiden

De Premier Leiden levend gebouw

De Premier Leiden levend gebouw

De Premier Leiden levend gebouw

De Premier Leiden levend gebouw

Impressies: Van Rhijn Bouw

Project

Ontwerp levend gebouw De Premier in Leiden

Locatie

Leiden

Opdrachtgever

Van Rhijn Projectontwikkeling B.V.

Specialisme

ontwerp, technische uitwerking, beplantingsplan

Uitvoering

2021 – heden

Discipline

Landschapsarchitecten

Een natuurinclusief gebouw in de stad

Van Rhijn Projectontwikkeling BV heeft de ambitie uitgesproken, en de eerste plannen gemaakt, om een groen icoon in de stad Leiden te ontwikkelen. Op de kruising van de Vijf Meilaan en de Churchilllaan komt onder de naam De Premier een natuurinclusief gebouw  dat de biodiversiteit in het gebied versterkt en ruimte biedt aan circa 300 appartementen. Copijn Landschapsarchitecten is gevraagd mee te denken in het proces, om de kwaliteit en toekomst van het groen op en aan het gebouw te kunnen waarborgen. Doordat Copijn vroeg in het proces betrokken is en onderdeel uitmaakt van het bouwteam kunnen we het ontwerp van de groene ruimte en de ontwikkeling van het gebouw goed op elkaar afstemmen.

Een levend gebouw uit drie zones

Om een groen levend gebouw te kunnen realiseren liggen de ambities hoog. Het gebouw bestaat uit drie zones; het basement (de onderste basis), blok 1 en blok 2 (de toren). Elke zone wordt door een eigen invulling van groen gekarakteriseerd.

Het basement krijgt de meeste vergroening, hier hebben we groene gevels toegepast door middel van klimplanten die zich binden aan een klimconstructie. Het gebouw krijgt groene daken die indien wenselijk goed gecombineerd kunnen worden met voorzieningen als zonnepanelen. Op de dakranden worden bakken geplaatst die voldoende ruimte bieden aan klimplanten, vaste planten, heesters en zelfs kleine bomen om een maximaal effect van groen te kunnen realiseren. De daktuin op de tweede verdieping wordt ingericht als een gezamenlijke, semi-openbare tuin: een aangename plek om te ontspannen en te ontmoeten.

De toren krijgt aan de zonnige zijde (blok 1) vergroening aan balkons en in de vorm van plantenbakken aan de gevel. De andere zijde (blok 2) krijgt juist de vergroening aan de loggia’s en waar mogelijk aan de gevel. Voor de beplantingskeuze houden we rekening met de verschillende omstandigheden, waardoor het groene beeld dat wordt nagestreefd ook haalbaar zal zijn.

Ecologische toegevoegde waarde

Er is in het project speciale aandacht voor ecologie. Er worden op allerlei plekken nestkasten voor vogels, vleermuizen en insecten toegepast. De groene weelde van, met name, het basement is bovendien een geweldige schuilplaats voor vele vogels. Hiermee is het niet alleen een groen icoon in de vorm van beplanting, maar heeft het ook een grote ecologische toegevoegde waarde voor de stad.

Meer informatie over De Premier kun je vinden op de projectwebsite.

Delen:
Terug naar projecten