Hospice Cadenza

Project

Hospice Cadenza

Locatie

Rotterdam

Opdrachtgever

Laurens

Specialisme

Ontwerp, Beplantingsplan, Uitvoeringsvoorbereiding, Aanleg

Ontwerp

2005-2009

Uitvoering

2010

Discipline

Tuin- en Landschapsarchitecten

De opgave • Laurens Cadenza is een nieuwe voorziening in Rotterdam voor mensen met een levensbedreigende ongeneeslijke ziekte. Het ligt aan de rand van een woonwijk met in de directe omgeving een school, laag- en hoogbouwwoningen en een buurtpark. De opgave bestond uit het ontwerpen van een tuin ten behoeve van de patienten, hun naasten en het personeel, met een open uitstraling naar de omgeving.

Onze visie • Voor ons is een tuin bij een Hospice een speciale plek, healing environment, waarvan je hoopt dat het gasten, bezoekers en werknemers de mogelijkheid biedt voor een moment van rust of afleiding en dat het uitzicht op de tuin de sfeer in het huis veraangenaamt. We vinden het belangrijk om een gevoel van ruimte te maken, met zichtlijnen vanuit het gebouw op de tuin en op de omgeving. Diversiteit zorgt voor versterking van de beleving van de seizoenen.

Het ontwerp • De tuin vormt een prettig overgangsgebied tussen het centrum en de ‘buitenwereld’, met plekken waar men zich kan terug trekken of waar men juist zicht heeft op de omgeving. Voor de gasten kan naast genoeg privacy tevens de mogelijkheid tot contact met de ‘buitenwereld’ belangrijk zijn; contact met mensen die naar het park lopen en kinderen die uit school komen. Zichtlijnen vanuit het park in de tuin versterken tevens de eenheid en het gevoel ‘van er bij horen’. De open inrichting voorkomt een sfeer van geheimzinnigheid rondom het Hospice en versterkt de binding met de buurt.

Delen:
Terug naar projecten