Groeiplaatsinrichting Arnhem CS

Een innovatieve groeiplaatsinrichting. De ondergrondse voorziening bestaat uit een raamwerk die het gewicht van de verharding opvangt gevuld met grond.

Een innovatieve groeiplaatsinrichting. De ondergrondse voorziening bestaat uit een raamwerk die het gewicht van de verharding opvangt gevuld met grond.

Project

Groeiplaatsinrichting Arnhem CS

Locatie

Arnhem

Opdrachtgever

Gemeente Arnhem

Specialisme

Groeiplaatsinrichting

Uitvoering

2015

Discipline

Boomspecialisten

De aanleiding

Rond het Centraal Station Arnhem komt een natuurstenen bestrating te liggen, waarbij zettingen in de ondergrond of opdruk van wortels niet gewenst zijn. Omdat vier nog te plaatsen bomen in eerste instantie niet in het plan waren opgenomen, is het van groot belang dat het natuursteen mooi blijft liggen. De gemeente Arnhem was op zoek naar een oplossing voor het creëren van een voedingsbodem voor bomen en tevens naar een mogelijkheid om het straatwerk ongeschonden te laten. Een innovatieve groeiplaatsinrichting voor vier nieuwe bomen.

De oplossing

Een boom heeft vooral ondergrondse ruimte, zuurstof en water nodig. Maar het stationsplein is een strakke natuurstenen vloer met een betonnen onderlaag. We brengen nu dus in een groot gebied een ondergrondse groeiplaats aan. Die zorgt ervoor dat de wortels straks toch alle kanten op kunnen, zonder de strakke natuurstenen vloer daarbij omhoog te duwen.

De basis voor een groene stationsomgeving Arnhem Centraal is gelegd. Een innovatieve groeiplaatsinrichting voor vier nieuwe bomen. De ondergrondse voorziening bestaat uit een raamwerk van honingraatachtige kunststof cellen die het gewicht van de verharding opvangt. Die cellen zijn gevuld met verrijkte bomengrond en een beluchtingsysteem waardoor vocht en zuurstof in de groeiplaats kunnen komen: de twee belangrijkste zaken voor een boom om te kunnen groeien. Dankzij de duurzame ondergrond zijn de optimale condities geschapen om de bomen in dit stedelijke gebied op te laten groeien tot volwassen bomen. De groeiplaatsconstructie is met verrijkte bomengrond voorbereid. Er zijn vier bomen (Gleditsia triacanthos ‘Shademaster’) aangeplant. Wij werken hier met een innovatieve en duurzame groeiplaatsverbetering.

Delen:
Terug naar projecten