Eneco

groene wand eneco copijn

groene wand entree eneco copijn

groene wand hoofdkantoor eneco copijn

Project

Eneco

Locatie

Rotterdam

Opdrachtgever

Heijmerink TBI Bouw, OVG Projectontwikkeling B.V.

Specialisme

Ontwerp, Beplantingsplan, Aanleg, Onderhoud

Uitvoering

2012

Beheer

Heden

Discipline

Landschapsarchitecten • Groenaanleg en beheer

De opgave

Copijn Groenaanleg en beheer heeft het nieuwe Eneco hoofdkantoor in Rotterdam van een groene gevel voorzien. Er is een Copijn Wonderwall geplaatst met een oppervlakte van 1000 m2. Ook in de ontvangsthal zijn aan twee zijden Wonderwall’s geplaatst, deze verticale groene wanden benadrukken de groene uitstraling van het gebouw en de missie van Eneco.

Onze aanpak

Ongeveer 25.000 planten in de Copijn Wonderwall zorgen niet alleen voor een groene uitstraling, maar geven ook een isolerende bijdrage aan dit klimaatneutrale gebouw met de grootste zonnepanelen gevel van Nederland. Daarnaast wordt door de groene gevel een deel van de lucht gezuiverd van de nabijgelegen snelweg. Rondom de raampartijen zijn de gevelplaten op maat aangeleverd en wordt zowel het regen- als irrigatie water via goten terug in de Copijn Wonderwall geleid. De afvoergoten zijn voorzien van roosters om verstoppingen door bladval te voorkomen en zorgen ervoor dat de raampartijen niet vervuild raken. Voor de irrigatie wordt gebruik gemaakt van druppelleidingen, die enkele malen per dag de beplanting van water voorzien. In het water worden regelmatig oplosbare meststoffen toegevoegd, om de groei van de beplanting te bevorderen. Doordat het beregeningssysteem vanaf afstand kan worden bediend en gevolgd, wordt het systeem afgestemd op de weersomstandigheden. Hierdoor wordt het gebruik van water beperkt.

Het resultaat

Vanaf de A20, zijn ter hoogte van de afslag Alexanderpolder, de groene gevels aan de West- en Noordzijde te bewonderen. Het verticale groen bevindt zich op de gevels van de begane grond en de eerste twee etages van het gebouw. Het kantoor bestaat uit drie gebogen bouwdelen die een centraal atrium omsluiten ontworpen door van Dam & Partners Architecten. Door de verdere uitgroei van de beplanting, waaronder struikkamperfoelie, geranium en diverse soorten wintergroene siergrassen, zal in de toekomst de isolerende werking en ook de luchtzuiverende werking van het gebouw toenemen. Hiermee levert de Copijn Wonderwall een bijdrage aan de missie van Eneco en hun duurzame imago.

 

 

Delen:
Terug naar projecten