Citymall Almere

daktuin citymall almere copijn

daktuin boombank citymall almere copijn

daktuin boombanken citymall almere copijn

 

Project

Citymall Almere

Locatie

Almere

Opdrachtgever

Unibail-Rodamco

Specialisme

Ontwerp, Technische uitwerking, Aanleg

Uitvoering

2004-2015

Beheer

Heden

Discipline

Landschapsarchitecten • Boomspecialisten • Groenaanleg en beheer

De opgave

Afgelopen jaar heeft Copijn Groenaanleg en beheer Citymall aantrekkelijker gemaakt. Citymall Almere is het winkelcentrum in het stadshart van Almere, met 120 winkels en horecagelegenheden. Het ontwerp is door Copijn Landschapsarchitecten gemaakt. Met de nieuwe ontwikkelingen komen we tegemoet aan de wensen van bezoekers, bewoners en winkeliers om de windhinder te verminderen en de sfeer te verhogen.

Onze aanpak

Het Gebogen Maaiveld is een uitbreiding van het stadscentrum van Almere. Tot de opgave behoorde de inrichting van de buitenruimte op het dak, als daktuin, van het winkelcentrum boven de parkeergarage. We zien de vloer als architectonische gevel. Het bestratingsvlak loopt als constante factor overal door. De bestrating bestaat uit graniet. Speciale aandacht is aan de inrichting van groen, meubilair, kunst en verlichting gegeven. Het Bovenplein Belfort vormt een bijzondere plek binnen het Gebogen Maaiveld. Verblijven is hier de belangrijkste functie. Het groen is op 3 posities toegevoegd aan het centrum: op de Belfort, bij de HEMA en het Forum.

Het resultaat

In het stadshart van Almere zijn in opdracht van Unibail-Rodamco een 5-tal boombanken geplaatst onder de al gerealiseerde canopy. Om het winkelgebied aantrekkelijker en ‘gebruiksvriendelijker’ te maken worden door het hele stadshart op verschillende locaties elementen als verlichting, bomen en windschermen geplaatst. De nu geplaatste boombanken zijn een vervolg op de familie van boombanken die al in het stadshart staan. Na eerst vierkante en rechthoekige bakken te hebben gerealiseerd, is er nu gekozen voor ronde exemplaren. De bakken verrijzen uit het gebogen maaiveld doordat de granieten vloer zich verticaal doorzet aan de buitenzijde van de bakken. Aan de bovenzijde zijn zware azobe balken aangebracht als zitgelegenheid voor het winkelend publiek. Geïntegreerd in het ontwerp van de banken staan meerstammige bomen, transparante gele Christusdoornen (Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’). De banken zijn allemaal voorzien van een automatisch watergeefsysteem, een watertappunt, verlichting en elektra. Het is er nu sfeervol en plezierig winkelen.

Delen:
Terug naar projecten