Chinese kruidentuin bij de Universiteit Leiden

Chinese Kruidentuin Leiden

Chinese Kruidentuin Leiden

Chinese Kruidentuin Leiden

Project

Chinese kruidentuin bij de Universiteit Leiden

Locatie

Leiden

Opdrachtgever

Universiteit Leiden

Specialisme

Ontwerp, Beplanting, Voorbereiden Uitvoering

Ontwerp

2013-2014

Uitvoering

2015

Discipline

Landschapsarchitecten

De opgave

Begin 2015 is aan de Singelzijde van de Hortus botanicus in Leiden een Chinese kruidentuin aangelegd. Geen replica van een Chinese tuin maar een tuin met een expositievloer voor een te vertellen verhaal over kruiden uit de Chinese cultuur. Na de recente uitbreiding van de Hortus uit 2011 rondom de gerenoveerde Sterrewacht van de Universiteit Leiden, is vanwege het 425 jarig bestaan door Hortus Botanicus Leiden aan Copijn Landschapsarchitecten gevraagd een Chinese kruidentuin te ontwerpen.

Onze visie

De ambitie van de Hortus ging uit naar een tuin als tentoonstellingsruimte met een eigentijds ontwerp. Een specifieke plek waar bijzondere planten kunnen worden gepresenteerd en het verhaal kan worden verteld van de ontwikkeling en de betekenis van medicinale planten in de Aziatische cultuur. Planten uit (Zuidoost)-Azië vormen al tweehonderd jaar het zwaartepunt van de collectie van de Hortus. In onze visie sluit de tuin aan op deze collectie maar krijgt door vormgeving, materiaalgebruik en detaillering het karakter van een bijzondere tentoonstellingsruimte, refererend naar Chinese tuinen.

Het ontwerp

Het basisidee is om een vloer te maken als een expositieruimte voor planten. Het gewenste beeld voor de vloer refereert naar een stuwmeer: een egaal laaggelegen vlakte die zich voegt naar de omgeving, omgeven door reliëf. De vorm van de tuin heeft zich gevoegd naar de vorm van bestaande hoogteverschillen en de aanwezige waardevolle beplanting. De randen met taluds zijn beplant met een permanente basisbeplanting met een medicinale achtergrond. De contour van de tuin is extra bijzonder door schermen van dikke bamboestokken. Ze benadrukken het specifieke karakter van de tuin en zorgen voor nog meer beslotenheid.

Delen:
Terug naar projecten