Boomverplanting Ministerie van Buitenlandse Zaken

Copijn Boomverplanting Ministerie van Buitenlandse Zaken Dieplader Copijn Boomverplanting Ministerie van Buitenlandse Zaken Telescoopkraan TractorCopijn Boomverplanting Ministerie van Buitenlandse Zaken Telescoopkraan

Project

Boomverplanting Ministerie van Buitenlandse Zaken

Locatie

Den Haag

Opdrachtgever

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Specialisme

Boomverplanting

Uitvoering

2019

Discipline

Boomspecialisten

De aanleiding • Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn pand en binnentuin gerenoveerd. Door deze renovatie moesten er 12 moerascipressen verplant worden. Het was aan Copijn Boomspecialisten de taak om dit in goede banen te leiden.

De oplossing • Het is altijd een uitdaging om bomen van hun plek te krijgen en de bomen vervolgens aan te laten slaan op een nieuwe locatie. Daarbij komt dat er regelmatig onverwachte dingen gebeuren tijdens een verplanting waarop direct moet worden geacteerd.

Bij dit project stonden de 12 moerascipressen in bakken op een dak. Doordat de dakconstructie maar een bepaalde maximale druk aankon, was het onmogelijk om met onze Caterpillar verplantmachine op het dak te werken. De telescoopkraan bood hier uitkomst voor. De telescoopkraan haalde de bomen van het dak en vervolgens werden de bomen gekanteld en op diepladers gelegd. Doordat het zwaartepunt van een boom in de kluit zit, was het belangrijk om met hijstechnieken de bomen goed en gezond plat te krijgen op de diepladers voor transport. Met de diepladers werden de moerascipressen vervoerd naar Loenen aan de Vecht. Daar werden ze met een andere telescoopkraan gelost en overgeladen op een tractor met aanhanger. Eenmaal met de tractor op de juiste locatie aangekomen, werden de bomen met een andere telescoopkraan van de aanhanger gehesen. Vervolgens werden ze weer rechtop gezet en geplant op de nieuwe locatie.

Het bijzondere aan deze bomen is dat ze goed tegen natte groeiplaatsen kunnen. Op dit moment zijn alle moerascipressen in de grond geplant. De planning is om in het najaar van 2019 een drietal moerascipressen in de Loenderveensche Plas te plaatsen.

De 12 cipressen zijn in 3 dagen verhuisd van Den Haag naar Loenen aan de Vecht. Copijn Boomspecialisten heeft op de vierde dag alles netjes afgewerkt en achtergelaten.

Delen:
Terug naar projecten