Boomtechnisch Onderzoek Dikke Beuk

 

Boomtechnisch onderzoek door Copijn Boomspecialisten omdat de conditie van de boom sterk achteruit is gegaan.

Boomtechnisch onderzoek door Copijn Boomspecialisten omdat de conditie van de boom sterk achteruit is gegaan.

Project

Boomtechnisch Onderzoek Dikke Beuk

Locatie

Doesburg

Opdrachtgever

Gemeente Doesburg

Specialisme

Boomtechnisch onderzoek

Discipline

Boomspecialisten

De situatie

Copijn heeft de dikste beuk van Nederland met een stamomtrek van 8,22 meter nader onderzocht omdat de conditie van de boom sterk achteruit is gegaan. Deze boom met een stamdiameter van 2,62 meter op de Algemene Begraafplaats in Doesburg is vermoedelijk geplant bij de aanleg in 1829. De boom is met name opvallend door de sterke verdikking van de onderstam en het minder dikke stamdeel daarboven. Het sterke verschil van stamdiameter is ontstaan op de entplek.

De opgave

De boom is onderzocht omdat de conditie van de boom sterk achteruit is gegaan. De onderzoeksresultaten vanuit de VTA controle gaven aan dat het de boom is aangetast door dikrandtonderzwam (Ganoderma adspersum) en de reuzenzwam (Meripilus giganteus). De reuzenzwam is in ieder geval al sinds 2009 waargenomen. Op basis van de parasitaire aantastingen in combinatie met de sterk verminderde conditie van de boom is herstel uitgesloten en heeft de boom een laag toekomstperspectief. Het onderzoek concludeert dat de boom op korte termijn gekapt moet worden. Dit omdat de boom binnenkort een risico wordt voor de omgeving.

De oplossing

Op basis van deze adviezen vraagt de gemeente een omgevingsvergunning aan voor het kappen van de boom. Om de opvallende verschijning van met name de onderstam te behouden is geadviseerd om de stam en/of stamdelen een nieuwe bestemming te geven zodat deze eeuwenoude boom nog langer kan blijven bestaan. Uiteraard is dit afhankelijk van de kwaliteit van het hout.

Delen:
Terug naar projecten