Integratie boombakken Zaandam

Boombakken Zaanstad Bomengranulaat copijn

Boombakken Zaanstad copijn

Boombakken Zaanstad boomspecialist copijn

 

 

Project

Integratie boombakken Zaandam

Locatie

Boombakken Zaandam

Opdrachtgever

Gemeente Zaanstad

Specialisme

Groeiplaatsinrichting

Uitvoering

2018

Beheer

Heden

Discipline

Boomspecialisten

De aanleiding

Door de herinrichtingsplannen van de openbare ruimte van de Westzijde in Zaandam is er gevraagd om boombakken in het plan te integreren. De oude situatie vraagt om een groenere inrichting. De gas-, en waterleiding worden vervangen, oude kabels verwijderd en een deel van de riolering wordt vernieuwd. Ook wordt alle bestrating vervangen. In het nieuwe plan zijn ook bomen opgenomen. Omdat de Westzijde een van de oudste lintbebouwingen langs de Zaan is, worden gebakken klinkers gebruikt die mooi aansluiten bij de sfeer van de straat en de uitstraling van de Gedempte Gracht.

Het wordt steeds drukker in de openbare ruimte, boven en onder de grond. Het is tegenwoordig een hele puzzel om bomen en infrastructurele voorzieningen in de openbare ruimte in te passen. Dit vraagt om kennis en een creatieve samenwerking tussen de verschillende disciplines. Door een boomspecialist vanaf het eerste moment binnen het team mee te laten kijken, worden verrassingen gedurende het proces voorkomen. De uitdaging is om bij het ontwerpen en herinrichten van een openbare ruimte alle elementen voldoende ruimte te geven en op de juiste manier te combineren.

De oplossing

Copijn Boomspecialisten verzorgde eind februari 2018 het aanbrengen en inplanten van 40 cortenstalen boombakken aan de Westzijde in Zaandam. De cortenstalen boombakken krijgen hardhouten zittingen, een plek om even te relaxen voor het winkelend publiek. De bakken worden ingeplant met lindebomen (Tilia mongolica ‘Buda’) plantmaat 20-25. Verder bestaat de onderbeplanting uit geranium, carex en narcissen. Vervolgens worden de boombakken circa 2,5 jaar na realisatie onderhouden en begeleid.

De uitdaging was om met alle infrastructurele voorzieningen in de buitenruimte genoeg ruimte over te houden om de stad aantrekkelijk en leefbaar te houden. De boombakken in Zaanstad zijn daar een voorbeeld van. Om te voorkomen dat de wortels van de nieuwe bomen de kabels en leidingen beknellen of rioleringsbuizen en drinkwaterleidingen binnendringen, is er voor gekozen om deze allemaal af te dekken met een wortelscherm. De bomen raken normaal gesproken in de problemen door een te sterke bodemverdichting en door veranderingen van het maaiveld of het grondwaterniveau. Door de boombakken te creëren, geven wij de bomen hier in Zaanstad meer ruimte om te wortelen. De boombakken zijn optisch mooi voor het winkelend publiek en geven de bomen de gewenste wortelruimte. De groeiplaatsinrichtingen die zij verdienen.

Boomverzorging stopt niet bij de bovengrondse delen. Groeiplaatsinrichting is een wezenlijk onderdeel van het verzorgen van bomen. Verschillende groeiplaatssubstraten en constructies worden in toenemende mate gebruikt om een optimale groeiplaats na te bootsen. Met bomengrond heeft Copijn Boomspecialisten de groeiplaatsinrichtingen verrijkt en voldoende doorwortelbare ruimte gecreëerd.

Delen:
Terug naar projecten