Interieurbeplanting Hotel Jakarta Copijn
03 Jul

Subtropische binnentuin aangelegd in Hotel Jakarta

Op de kop van het Java-eiland in Amsterdam is Hotel Jakarta officieel geopend. Het energieneutrale hotel, dat is ontworpen door SeARCH Architects, telt tweehonderd kamers en een grote subtropische binnentuin. Het interieurbeplantingsteam van Copijn Groenaanleg en beheer heeft met beplantingsoorten uit Zuidoost-Azië een subtropische binnentuin in het centrale atrium gecreëerd in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Deze indrukwekkende subtropische tuin bestrijkt 2 verdiepingen en vult het atrium met 6 tot 10 meter hoge palmen die speciaal voor het Hotel Jakarta met de grootste zorgvuldigheid zijn geselecteerd.

Duurzame materialen
Het gebouw heeft een dertig meter hoge houten hoofddraagconstructie die bijna overal zichtbaar is.
Balken, kolommen, plafonds en kozijnen zijn in naturel hout met FSC- of PEFC-keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven. Er is nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn, bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage. De houten hotelkamers zijn alle geprefabriceerde units, die in minder dan drie weken tijd ‘on site’ geplaatst konden worden.

Meest duurzame hotel van Nederland
Het viersterrenhotel heeft een BREEAM Excellent-graad voor duurzaamheid gekregen. Naast het duurzame casco zijn energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via geïntegreerde pv-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit. De koeling en verwarming van het hotel zelf geschiedt via een warmte- en koudeopslagsysteem. Dankzij deze duurzaamheidsprestaties is Hotel Jakarta Amsterdam een energieneutraal gebouw dat met een Breeam Excellent certificaat het meest duurzame hotel van Nederland is.

Interieurbeplanting van het Jaar 2019
Branchevereniging VHG heeft Copijn Groenaanleg en beheer, met de lounge van Hotel Jakarta, benoemd tot winnaar van de prijs voor beste Interieurbeplanting 2019. De jury motiveert haar keuze als volgt: “Een hotel waar dure vierkante meters worden ingeleverd voor binnengroen: dat is onderscheidend! Deze Aziatische hotelhortus doet zo veel meer: hij vertelt over de unieke historie van deze plek, zorgt voor een totaalbeleving en een ‘senang’ sociaal leven op het Java-eiland en laat zien wat je kúnt doen als je groene ambitie hebt. Copijn heeft in elke fase op alle fronten vakmanschap laten zien en met een fantastisch resultaat.”

Lees meer over het interieurbeplanting project van Hotel Jakarta.
Lees meer over interieurbeplanting.

Beeldcredits: Hotel Jakarta Amsterdam Sander Baks | SeARCH

Terug naar nieuws