Oplevering tuin Food Forum Floriade Expo Almere
29 okt

Oplevering tuin paviljoen Food Forum op Floriade Expo

De tuin van het Flevolandse paviljoen Food Forum is klaar. De bezoekers worden volgend jaar tijdens Floriade Expo 2022 in Almere verwelkomd door een zee van onder andere wuivende grassen en luchtige gipsbloemen: beplanting die verwijst naar het zeeschuim en het wonen onder de zeespiegel. De tuin en de beplanting op en in het pand zijn aangelegd door leden van Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) als inzending voor de Floriade. Copijn Landschapsarchitecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de buitenruimte.

VHG-voorzitter Egbert Roozen en gedeputeerde Jan-Nico Appelman onderstreepten de samenwerking door samen de laatste plant te plaatsen.

Food Forum: levend gebouw vol gezond groen

Op, rond en in Food Forum is door groenondernemers en hoveniers gevarieerde beplanting aangebracht. Het vele binnengroen zuivert de lucht en geeft een natuurlijke sfeer. In de ruimtes op de bovenverdieping zorgen de 44 verschillende planten ook voor een natuurlijke afscheiding. Hier kan de bezoeker zijn plantenkennis bijspijkeren, want de plantennamen zijn op de glazen wanden gezet. Op het dak is windbestendige beplanting aangebracht die aansluit bij de tuin en het beeld van het ‘opgetilde land’ van Food Forum benadrukt. ‘Wij zijn blij met de samenwerking met VHG. De tuin en de beplanting binnen versterken het verhaal van ons paviljoen. We verheugen ons erop om dat aan de vele Floriadebezoekers te vertellen’, zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman.

Visitekaartje van groenprofessionals

Food Forum is de vaste plek waar provincie Flevoland en VHG zich zullen presenteren op Floriade Expo 2022. Hiervoor hebben de twee organisaties een samenwerkingsovereenkomst getekend. “Samen realiseerden een aantal VHG-ondernemers het duurzaam groen in, op en om het paviljoen Food Forum. Ze zetten met hun bijdrage aan dit inspirerende groene gebouw het vakmanschap, de positieve effecten én de noodzaak van beplanting internationaal op de kaart”, zegt VHG-voorzitter Egbert Roozen trots.

Arboretum

Het arboretum vormt de groenstructuur van de Expo. Rondom alle kavels worden op alfabet bomen en planten geplaatst die bijdragen aan een gezonde, groene stad. Rondom Food Forum is de vier meter brede arboretumrand aangeplant met bomen en planten met de letter G. De Gleditsia is een prachtige stadsboom die mooi gefilterd licht doorlaat en zo een goede bijdrage levert aan het verlagen van de temperatuur in de stad, terwijl doorstroming van frisse lucht mogelijk is. De Geum en Geraniums zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Het Chinees zoethout (Glycyrrhiza) is een eetbare medicinale plant. Het Arboretum draagt bij aan het thema Groene stad van de Expo: Growing Green Cities.

Paviljoen Food Forum

Het ontwerp van het Food Forum laat zien en voelen hoe we in Flevoland leven: onder zeeniveau. De opvallende gevel staat symbool voor de vruchtbare Flevolandse bodem. Het paviljoen is nu al open voor zakelijke bijeenkomsten en om te lunchen. Tijdens Floriade Expo 2022 gaan bezoekers kennismaken met voedselinnovaties in Flevoland. Food Forum is tevens de ontvangstlocatie voor VIP’s en het Flevolandse bedrijfsleven.

Bekijk hier het item van Omroep Flevoland met een interview met Copijn landschapsarchitect Gerrit van Oosterom:

Terug naar nieuws