Copijn-RadboudUMCgesloten-tuin
05 sep

International Academy Award voor ontwerp Radboudumc

 

Deze zomer werd de International Academy Award in de categorie Mental Healthcare Project uitgereikt voor het ontwerp van de kliniek voor Psychiatrie van het Radboudumc. Susanne Holtz en EGM architecten zijn samen verantwoordelijk voor het prijswinnende ontwerp.  Daarnaast zijn Copijn en SHFT verantwoordelijk voor het ontwerp van de therapietuinen. Het ontwerp kreeg in Wenen tijdens het 12e Design & Health World Congress 2017 de hoogste onderscheiding.

Criteria
“Mental Health Project: An award for a mental health facility where an effective reconciliation between operational requirements for security and supervision and the imperative for a civilizing and humane environment that supports therapeutic intervention is evident. Submissions should show an understanding of the principles and practice of salutogenesis.”

Na vijfentwintig jaar voldeed de kliniek van de afdeling Psychiatrie niet langer aan de visie en ambitie van het Radboudumc in Nijmegen. Renovatie transformeerde de verouderde kliniek in een duurzame en innovatieve academisch psychiatrische zorgomgeving voor de meest kwetsbare doelgroep: patiënten met complexe psychiatrische én lichamelijke aandoeningen. Healing Environment en Evidence Based Design waren centrale thema’s in de verbouwing en de aanleg van de therapietuinen van het Radboudumc afdeling psychiatrie. Aangezien de tuinen ook bijdragen aan de leefomgeving van de cliënten op deze psychiatrische afdeling is ervoor gekozen deze tuinen volgens Healing Environment Evidence Based Design principe te ontwerpen.

Het team van afdeling Psychiatrie van het Radboudumc onder leiding van Prof. Dr. A. Schene had de wens de buitenruimte te kunnen betrekken in zijn medische praktijk en onderzoek. Daarnaast hadden wij rekening te houden met de locatie van de tuinen die zo haar beperkingen had. Zoals kleine ruimtes, bestaande bomen, ‘hard’ gebouw en patiëntenslaapkamers aan de buitenzijde. De vraag was: ‘Hoe kunnen op basis van Evidence Based Design de nieuwe buitenruimten worden ontworpen en aangelegd volgens de beginselen van Healing Environment?‘

Lees hier meer over het project: Therapietuinen Radboudumc

Artikel Trouw- Een burn-outtuin geeft patiënten letterlijk lucht en ruimte

Terug naar nieuws