31 okt

Het Groene Goud- 50 jaar boomverzorging in Nederland

 

Op vrijdag 28 oktober 2016 is het nieuwe boek Het Groene Goud bij de Linde van Achterberg gepresenteerd. Met deze uitgave viert J’ørn Copijn het 50 jarig jubileum als boomverzorger in Nederland. Dit jubileumboek is een vertelling over hoe het vak van boomverzorging zich in Nederland heeft ontwikkeld in de afgelopen halve eeuw. Maar het is meer. Het vertelt ook over de culturele en ecologische betekenis van bomen en het belang van bomen voor onze gezondheid. Het beschrijft de geschiedenis van tientallen verzorgde, eeuwenoude bomen in Nederland, waaronder de oudste tulpenboom, de enige dadelpruim en de dikste linde. Een ‘1000-jarige’ acacia, eik en linde ontbreken niet, noch eeuwenoude trouwlaantjes en lindenmarkten. Ook het hoe en waarom van het verplanten van bomen krijgt ruime aandacht, zoals hoe bomen die moesten wijken voor de bouw van de Amsterdamse RAI een tweede leven in de Bijlmer kregen of hoe bomen die bij de verbreding van een kanaal in Limburg het veld moesten ruimen de Haagse Schilderswijk in één klap een groen uiterlijk gaven.

Daarnaast biedt het boek inzicht in de meest recente wetenschappelijke onderzoeken naar de relatie tussen bomen en gezondheid, zoals het effect van een groen ziekenhuis op de wijze en de duur van genezing of van een groen schoolplein op ADHD en overgewicht onder kinderen.

Het boek geeft een brede kijk op het vak van boomverzorging met de visie van verschillende (ervarings)deskundigen zoals:

Minie Arissen, over de ‘1000-jarige’ linde van Levendaal te Achterberg
Marjan van Elsland, Frank Warendorf en Hanna Hirsch, van de Bomenstichting
Jan Hilbert, boomadviseur
Hans de Jager en Klaas Pors, voorheen Haagse boomverzorgers
Jitze Kopinga, (ex) wetenschappelijk onderzoeker aan de WUR/Alterra
Jolanda Maas, onderzoekster VU, gepromoveerd op Vitamine G(roen)
Martijn van der Spoel, voorzitter van de Kring Praktiserende Boomverzorgers
Carla Teune, oud-hortulanus van de Hortus te Leiden
Willem Veldhuizen, boomverplanter bij Copijn Boomspecialisten

Bomen zijn in vele opzichten het ‘Groene Goud’ van de aarde. Ze zijn onmisbaar voor een gezond leven. Zo voelt het niet alleen: het is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Dit boek is een ode aan de bomen, de oudste organismen op aarde; aan de groeikracht daarvan en aan het enorme herstelvermogen dat ze hebben. Ondanks vele bedreigingen weten ze zich in moeilijke omstandigheden doorgaans prima te redden; soms met een beetje hulp van de boomverzorger.

Bestelinformatie Het groene goud: 50 jaar boomverzorging in Nederland.  Uitgever TasT Projecten voor Tastbaar Erfgoed.  ISBN 9789491229299. T/m 31 december 2016 geldt de introductieprijs van €29,95. Daarna kost het boek € 34,95. (exclusief €6,75 verzendkosten).

Download een pdf van enkele pagina’s voor een impressie.

Terug naar nieuws