17 aug

Het fundament voor een bloeiende groene omgeving


In de wereld van binnentuinen, daktuinen en stadstuinen, speelt een onmisbaar element een cruciale rol bij het creëren van prachtige groene ruimtes: substraat. Maar wat is substraat eigenlijk en waarom is de kwaliteit en het gebruik ervan zo belangrijk? We vroegen het Patrick van Rossum – Projectleider aanleg bij Copijn – en zeer ervaren in het toepassen van substraat.

Wat is substraat?
Substraat, in de volksmond ook wel bekend als groeimedium of tuinaarde, is een mengsel van verschillende componenten dat dient als voedingsbodem voor planten en bomen. Het bestaat meestal uit organische (ca. 5%), minerale en vulkanische materialen en bevat sporenelementen. Substraat wordt afgestemd op de type beplanting en eventueel het maximaal toegelaten gewicht op daktuinen.  Dit zorgvuldig samengestelde mengsel biedt de ideale omstandigheden voor plantenwortels om zich te ontwikkelen en voedingsstoffen op te nemen, maar biedt ook steun aan de plant.

Aan welke eigenschappen moet substraat voldoen?
Ten eerste moet het voldoende drainage bieden, waardoor overtollig water kan worden afgevoerd en de wortels niet gaan rotten. Daarnaast is een luchtige structuur belangrijk, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen en er een capillaire werking is ten behoeve van de vochthuishouding. Ook is een juiste balans van voedingsstoffen en bodemorganismen essentieel voor een gezonde plantengroei. Tot slot speelt de pH-waarde van het substraat een rol, omdat deze invloed heeft op de opname van voedingsstoffen door de plantenwortels.

 

‘..meer dan alleen een ondergrond, het is het fundament waarop groene ruimtes gedijen en floreren’

 

Waarom is de kwaliteit van substraat van groot belang voor een succesvol groenproject?
Het juiste substraat zorgt voor gezonde plantengroei, verbetert de bodemstructuur en draagt bij aan een duurzaam ecosysteem. Substraat biedt mogelijkheden om dak vegetaties te laten functioneren en bomen te kunnen planten in druk stedelijk gebied. We werken daarom nauw samen met gerenommeerde leveranciers van hoogwaardig substraat dat voldoet aan de specifieke behoeften van elk project. Substraat is meer dan alleen een ondergrond, het is het fundament waarop groene ruimtes gedijen en floreren.

 

‘Gezonde plantengemeenschappen zijn immers aantrekkelijker voor verschillende dieren- en insectensoorten en dat vinden wij niet onbelangrijk!’

 

Zitten er meer voordelen aan het gebruik van substraat?
Naast dat het een optimale basis vormt voor een bloeiende groene omgeving, heeft het eveneens invloed op de biodiversiteit. Gezonde plantengemeenschappen zijn immers aantrekkelijker voor verschillende dieren- en insectensoorten en dat vinden wij niet onbelangrijk!
De flexibiliteit is ook een grote meerwaarde, praktisch gezien kunnen er op deze manier groene ruimtes gecreëerd worden op locaties waar de bestaande bodemomstandigheden niet ideaal zijn, zoals daktuinen of groene wanden. Met maatwerk substraat kunnen specifieke plantensoorten succesvol worden geïntegreerd.
Bij de inzet van substraat is het wel van belang dat er regelmatig onderhoud en monitoring plaats vindt, zodat de vochtigheid en voedende werking van de bodem in optimale conditie is.

Al met al biedt het gebruik van substraat van hoge kwaliteit vooral veel voordelen, bij Copijn benutten we deze voordelen graag om daarmee groene ruimtes tot bloei te brengen en te laten floreren!

 

Terug naar nieuws