Copijn-European-Patent-Office-interieurbeplanting2
07 sep

Gezonde groene werkomgeving bij EPO

 

Vanaf vorig jaar is er hard gewerkt aan de toepassing van groen bij de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk. Een prachtig project waarbij verticaal groen en diverse thematuinen centraal staan. Het ontwerp van het gebouw en de groenbeleving zijn door de Franse architect Ateliers Jean Novel en de Nederlandse architect Dam en partners ontworpen. Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten maakte de beplantingsplannen en heeft de vertaling gemaakt naar de juiste soorten en de technische uitwerking om de beplanting op hoogwaardig niveau te laten slagen. Het groen draagt bij aan een uitzonderlijke en gezonde werkomgeving. Een uniek gebouw dat wordt omringd door een grote waterpartij. Door de lagere entree ten opzichte van het water lijkt het alsof de bezoekers ‘door het water’ het gebouw betreden.

Het project is complex, zeer gedetailleerd en het controleren en borgen van resultaten speelt een grote rol. Het vergt een gedegen werkvoorbereiding, waarbij Hoek Hoveniers en Copijn nauw samenwerken met de aannemerscombinatie New Main BV. Door een design & construct opdracht te integreren in het bouwproces in combinatie met een taakstellend budget.

Het gehele gebouw beschikt over de lange zijde over een second skin. Een zogeheten extra glazen wand op 6m afstand van het echte gebouw waarin speciale bakken met beplanting in een stalen frame worden geplaatst. Deze bakken worden tot op 100 meter hoogte geplaatst in de second skin van het gebouw. De ijzeren frames zijn tijdens de bouw al aangebracht. De eerste bakken (8,50m lang en 1,60m breed) zijn in de eerste helft van dit jaar geplaats. Ze zijn gemaakt van composiet, een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Hiermee worden vezel versterkte kunststoffen bedoeld. De vezels zorgen voor het overbrengen van trekkrachten en zorgt voor het overbrengen van drukkrachten en schuifspanningen.

Na de productie van de bakken zijn deze gevuld met regenleidingen, substraat en de beplanting. De beplanting in de bakken werden gedurende enkele maanden eerst opgekweekt, waarna deze op hun plek in het nieuwe gebouw werden gehesen. Een mooi detail is dat de bakken een verschillende invulling van beplanting krijgen, afhankelijk van de plaatsingshoogte. Dicht bij de grond zijn de bladeren en bloemen donker van kleur, meer naar boven zijn de kleuren en structuren van blad en bloem juist lichter en fijner; van aarde naar lucht.

Eind juni 2017 werd op 107 meter het hoogste punt van het nieuwe kantoor voor het European Patent Office bereikt. Vlieg mee en bekijk de bijzondere afmetingen, 100.000 m2 glas, de staalconstructie, voorzetgevels en 300.000 kg aan plantenbakken op ooghoogte!

Terug naar nieuws