Groen Erfgoed

Groen erfgoed

Groen erfgoed vertelt de geschiedenis van Nederland. Het is aan de landschapsarchitect deze geschiedenis te lezen en het verhaal en betekenis van de plek te vertalen naar een ontwerp dat deze bijzondere plekken weer een nieuwe toekomst geeft. Groen erfgoed houdt waarde als de essentie blijft en het een adaptief vermogen voor verandering heeft. De landschapsarchitect weegt de waarden en begeleidt de keuzes binnen de fysieke mogelijkheden van een plek. Het zoeken naar de essentie vergt een zorgvuldige selectie en keuzes om met respect voor het verleden te bouwen aan de toekomst.

Bouwen aan de toekomst

Hoe leg je bij groen erfgoed de relatie tussen het verleden, via het heden, naar de toekomst? Wat behoort tot het groene erfgoed en wat is alleen maar ‘oud’? Dit vraagt een ontwerponderzoek waarin verkend wordt wat heden en verleden voor elkaar kunnen betekenen en waar mogelijke tegenstrijdigheden ontstaan. Vanaf 1763 werkten vele generaties Copijn als tuinlieden, boomkwekers en tuin- en landschapsarchitecten. Hendrik Copijn (1842-1923) maakte onder andere naam met de aanleg van het park bij Kasteel De Haar en het Kronenburgerpark in Nijmegen. De wortels van Copijn liggen letterlijk bij de vormgeving van groen erfgoed.

Kenmerkend voor de ontwerpen van Copijn is dat er altijd wordt gezocht naar een laag die kan worden toegevoegd. Er wordt een brug geslagen tussen elementen die het verleden laten spreken, de tijdlaag van nu en de waarde van het gehele project voor de toekomst. Instanties als de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) worden meegenomen in het ontwerpproces waardoor er een inhoudelijke discussie kan ontstaan met als gezamenlijk doel het behoud en ontwikkeling van waardevol groen erfgoed.

Copijn Landschapsarchitecten
Sander Rombout
Landschapsarchitect en teamleider
06 51 22 79 63
landschapsarchitecten@copijn.nl

Neem contact op ›

Gerealiseerde projecten

Copijn ontwerpt de groene buitenzaal van het Rijksmuseum. De renovatie vormde de aanleiding om de tuin te herpositioneren als onderdeel van het museum.
Rijksmuseum Amsterdam
Boomspecialisten, Landschapsarchitecten
Bekijk
Copijn maakt renovatieplan voor vestingwerken Hellevoetsluis. Het verleden werd zichtbaar gemaakt met vertaling van actuele wensen in een bruikbaar park.
Vestingwerken Hellevoetsluis
Landschapsarchitecten
Bekijk
In Copijn's ontwerp voor de Hortus botanicus Leiden wordt het versterken van de singelstructuur centraal gesteld. De Sterrewacht wordt een blikvanger.
Hortus botanicus Leiden
Boomspecialisten, Landschapsarchitecten
Bekijk
Copijn Hydepark Herontwikkeling Groen Erfgoed Park Landgoed
Hydepark
Landschapsarchitecten
Bekijk
[contact-form-7 404 "Not Found"]