Boomchirurg

Van boomchirurg naar boomspecialist

Boomspecialisme staat niet stil. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen in dit vak. Terugkijkend op ruim vijftig jaar Copijn mag je constateren dat boomverzorging een wetenschappelijk specialisme is geworden. De ontwikkeling in de boomchirurgie ging vooral aan het einde van de twintigste eeuw hard. Nieuwe inzichten hebben het werk van de bomenspecialist enorm verbeterd. We weten steeds beter hoe bomen in elkaar zitten. Hoe goed bedoeld indertijd ook, het vak boomchirurg van de jaren zestig is achterhaald. We halen de rotte plekken er niet meer uit, we laten het eigen afweermechanisme van de boom zijn werk doen. Zoals het immuunsysteem dat bij de mens doet. Het belang van de groeiplaats wordt veel meer onderkend. Maar de belangrijkste vooruitgang is dat we eerst de boom goed bestuderen voor we aan de slag gaan. We streven ernaar om bomen zo natuurlijk mogelijk, duurzaam te behandelen.

Boomverzorging

Niet alleen worden oudere methodes zoals Visual Tree Assessment (VTA) voortdurend aangepast aan nieuwe bevindingen, maar ook wordt het onderzoek voortdurend uitgebreid met geavanceerde meetapparatuur. Zo krijgen we steeds meer inzicht in de ontwikkeling en de structuur van bomen. VTA is vooral een visuele beoordeling van de boom. Met een resistograaf, een boorweerstandmeter, kan onder andere worden bepaald hoe groot holtes in een boom zijn. Vroeger gebruikten we een fractometer om de breuksterkte te bepalen. De zuurstofmeter geeft inzicht in het bodemluchtgehalte. Met grondradar kan bijvoorbeeld de diepte en verdeling van wortels worden gemeten. Een geluidstomograaf, de picus, kan de houtkwaliteit van de boom goed in kaart brengen. Met dit apparaat worden geluidssignalen door het hout gezonden die door sensoren rondom de stam worden opgevangen. Als het hout is aangetast, komen de geluidssignalen vertraagd aan.

Grote bomen verplanten

Vooral in de stad wordt een strijd gestreden. Een net volwassen boom van veertig jaar staat soms al in de weg. Veel mensen hebben niet door hoe belangrijk het is om bomen in de naaste omgeving te hebben. Bomen zijn de groene longen van de stad, wordt vaak gezegd. Maar het gaat veel verder dan dat. Bomen vangen fijnstof af en ze regelen de temperatuur. Vooral het bladvolume heeft veel functies. Hoe natuurlijker je hun omgeving maakt, des te stabieler wordt het bomenbestand. Je doet een boom geen plezier door die in een pot te plaatsen.

Groeiplaatsverbetering

Gelukkig komen er meer middelen beschikbaar om groeiplaatsen voor bomen te creëren. Alleen als de groeiplaatsen in orde zijn, kun je spreken van duurzaam bomenbeheer. Het aanleggen van een groeiplaats is maatwerk. De juiste groeiplaats verschilt per locatie, per boomsoort en nog meer factoren. Hoe lang wil je bijvoorbeeld dat de levensduur is? Ook voor verplantingen geldt dat alleen maatwerk het juiste resultaat oplevert. Bij verplantingen moet je rekening houden met onder andere de conditie van de boom en de wortelopbouw.

Boomspecialist

Boomverzorging is veel meer dan vroeger geïntegreerd in het totale proces. Onze boomspecialisten worden veel eerder in een traject ingeschakeld. Op grond van het gevorderde onderzoek naar bomen en onze ervaring in de boomverzorging (vroeger boomchirurgie) kunnen we ook een gedegen inbreng leveren in de plannen.

Lees hier het interview “Vijftig jaar boomverzorging door Copijn – “Er is nog steeds veel te leren over bomen.” Verschenen in het themanummer Groen over 50 jaar Copijn.

Copijn Boomspecialisten
Miklos Suijk
Bedrijfsleider
boomspecialisten@copijn.nl

Neem contact op ›

Boomspecialisten projecten

Neem contact op