Home Tuin- en landschapsarchitecten Boomspecialisten Groenaanleg en beheer Advies

Van Wijckerslooth

Periode
-
2010 - 2011
Opdrachtgever
-
Van Wijckerslooth
Lokatie
-
Oegstgeest
Werkveld
-
Discipline(s)
-

De psychogeriatrische afdeling van het verpleeghuis Van Wijckerslooth in Oegstgeest wil graag een patiotuin inrichten als veilige groene tuin voor haar cliënten. Een besloten tuin waar de mensen veilig kunnen rond lopen, ontspannen en genieten van de planten, vogels en het buiten zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat een groene omgeving belangrijk is voor iedereen. Een tuin verbetert de gezondheid en de kwaliteit van leven voor de PG-cliënten en voor het personeel.

De patiotuin is zo ontworpen dat hij een therapeutische en positieve werking heeft op dementerende patiënten. Stimulerend, maar niet veeleisend. Ze kunnen zelfstandig, of met hulp in een veilige, besloten tuin rond lopen. Met herkenbare planten en een volière met kippen en siervogels. De mensen worden geprikkeld om te voelen, te ruiken, herinneringen op te halen, te zaaien, te plukken en te oogsten. Daarnaast biedt de tuin ontspanning doordat de cliënten kunnen genieten van het weer en de seizoenen.

De wens om met meerdere mensen buiten te kunnen zitten en ook met een rolstoel gemakkelijk door de tuin te kunnen manoeuvreren, heeft geleid tot relatief veel bestrating. Brede plantvakken langs de randen van de tuin zorgen toch voor een sfeer van een groene tuin. In de deels verhoogde plantvakken groeien allerlei herkenbare ‘aaibare’ en eetbare planten.
Enkele bomen en een begroeide pergola geven de tuin een groen dak. Het terras biedt ook ruimte voor een volière met kleurige vogels en in de toekomst misschien een kweektafel voor bloemen en groenten. De tuin grenst aan de kapper, de fitnessruimte en een aantal kantoren. Ook vanuit deze ruimtes is het prettig om zicht te hebben op een groene omgeving.