Home Tuin- en landschapsarchitecten Boomspecialisten Groenaanleg en beheer Advies

Tramstraat

Periode
-
2009
Status
-
Lopend
Opdrachtgever
-
Gemeente Aalten
Lokatie
-
Aalten
Discipline(s)
-

De gemeente Aalten bestaat uit verschillende dorpskernen waarvan het historische Bredevoort er één is. Aan de Tramstraat in deze boekenstad staat een rij monumentale schijnacacia`s (Robinia pseudoacacia). Deze bomen sieren de omgeving van de Tramstraat en het speelveld. Begin 2009 is in het speelveld een hoofdriool en een wadi aangelegd. Daarnaast is het aantal parkeerplaatsen uitgebreid.

Bij de voorbereidingen, maar ook gedurende het project, is schade ontstaan aan deze bomen. Het gaat hierbij om ondergrondse en bovengrondse beschadigingen zoals bodemverdichting, bast-en kroonschades. Om de schades in beeld te brengen heeft Copijn, in opdracht van gemeente Aalten, aan een aantal bomen een schadetaxatie uitgevoerd. Dit omvatte de boomwaarde, waardevermindering en herstelkosten. Naar aanleiding van deze taxatie adviseerde Copijn om de schade aan de bomen te compenseren.

In het voorjaar van 2010 worden bij deze bomen groeiplaatsverbeteringen uitgevoerd. Hierbij wordt de bodem intensief belucht en wordt ook voeding ingebracht. Dit geeft de bomen de gelegenheid tot herstel waardoor de Tramstraat in Bredevoort getooid blijft van een monumentale bomenrij.