Home Tuin- en landschapsarchitecten Boomspecialisten Groenaanleg en beheer Advies

Sterrewacht

Periode
-
2011 - 2012
Opdrachtgever
-
Universiteit Leiden
Lokatie
-
Leiden
Werkveld
-

Na het Leidens Ontzet werd in 1575 de Universiteit van Leiden opgericht. In 1590 is begonnen met de aanleg van de Hortus Medicus, met binnen de vestingwerken aanplant van een grote verzameling planten. In de loop der jaren breidde de Hortus zich steeds verder uit.

In 1857 werd de huidige Sterrewacht gebouwd met een zuivere oriëntatie op het zuiden, op het voormalige Blauwe Bolwerk.

Het gebouw van de Sterrewacht is een Rijksmonument, is recentelijk gerenoveerd en zal worden gebruikt door de Faculteit Rechten. In de kelder komt een bezoekerscentrum, bereikbaar vanuit de Hortus. Het idee is om de Hortus het terrein terug te geven dat bij de bouw van de Sterrewacht verdween. Niet zozeer om ruimte te creëren voor uitbreiding van de collectie van de Hortus maar om meer ruimte voor de kwaliteit van de Hortus, als verstild park, in de stad te creëren.

Met het gestelde programma en de potentie van de locatie is er voor gekozen om het versterken van de singelstructuur centraal te stellen. Door de Hortus met een wandeling uit te breiden, vormt het gebouw in beeld een onlosmakelijk onderdeel van de Hortus. Met het ontwerp presenteert De Sterrewacht zich als cultuurhistorisch element en blikvanger aan de stad. Het landschap is ondergeschikt aan het gebouw. Waardevolle beplanting, zoals de bruine beuk en de oude Taxus blijft gehandhaafd, en wordt beter zichtbaar. De nieuwe beplanting sluit aan op de bijzondere collectie van Oost-Aziatische planten van de Hortus.

Lees in Tuin & Landschap het artikel: Leiden heeft er een beeldmerk bij