Sportplaza Mercator

Periode
-
2006
Status
-
Beheer 2006 - 2016
Opdrachtgever
-
Sportfondsen Nederland
Lokatie
-
Amsterdam
Toon op de kaart
Werkveld
-

Met haar groene gevels en daken markeert Sportplaza Mercator het begin- en eindpunt van het Rembrandtpark in Amsterdam. Van een afstand lijkt het complex op een overwoekerd vestingwerk dat de entree naar de 19 e eeuwse stad flankeert en beschermt. Door de glazen gevel glinstert echter een eigentijds thermencomplex, met zwembaden, fitness-, feest- en horecagelegenheden.

Het gebouw is door architectenbureau Venhoeven CS ontworpen. Het gebouw zit vol zichtlijnen en doorkijkjes, waardoor het binnenleven en de verschillende bezoekers, activiteiten en culturen in het gebouw zichtbaar zijn.

Copijn ontwikkelde en realiseerde de dak- en geveltuin. Voor de daken is een extensief systeem gekozen met sedum, grassen en vaste planten. Op een tweetal locaties zijn zelfs bomen geplant. Voor de gevels ontwikkelde Copijn een nieuw gevelbegroeiingssysteem waarmee het mogelijk wordt om niet-grondgebonden beplanting toe te passen. Zo ontstond een alternatief voor de standaard klim- en hangplanten tegen een klimconstructie.

Het resultaat is een weelderig camouflagepatroon van vaste planten, heesters en bomen. Op een oppervlak van 2000m2 zijn uiteindelijk zijn 60 plantensoorten toegepast, afgestemd op de vier windrichtingen. In aansluiting op de realisatie is een beheercontract van 10 jaar afgesloten om daarmee aan de garantiewensen van de opdrachtgever tegemoet te komen.

TV-fragment: Copijn- Sportplaza op Vroege Vogels TV