Rijksmuseum

Periode
-
2004 - 2013
Status
-
Uitvoering lopend
Opdrachtgever
-
Het Nieuwe Rijksmuseum
Lokatie
-
Amsterdam
Toon op de kaart
Werkveld
-

Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten gaat verder met Cuypers. De oude formele tuin van het Rijksmuseum wordt op basis van het oorspronkelijke plan omgetoverd in een groene buitenzaal van wereldklasse. Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten heeft de nieuwe tuinen ontworpen met het gedachtegoed van Cuypers naar de wensen van deze tijd. De monumentale basis van de tuinen is opgeschoond en met een eigentijds beplantingsplan geschikt gemaakt voor meer dynamiek en flexibiliteit. Met wisselende beeldententoonstellingen en een groeiende collectie ontstaat een levendige openbare buitenzaal voor zowel bewoners als bezoekers van de stad Amsterdam.

Voor de tuin van het Rijksmuseum is in samenwerking met het architectbureau Cruz y Ortiz een renovatieplan opgesteld. Het oorspronkelijke ontwerp van architect Cuypers, uit 1901, vormt de basis voor het nieuwe plan. De ‘Oude Hollandse Stijl' van Cuypers, waarbij tuin en gebouw een totaalconcept vormen, zijn in een neo-stijl geïnterpreteerd. De tuin is daarbij een buitenmuseum en staat in dienst van de collectie beelden en oude bouwfragmenten. Rondom het museum zijn citaten van diverse klassieke formele tuinstijlen aanwezig die in de loop van de tijd sterk vervaagd zijn.

In het nieuwe ontwerp voor de tuin zijn deze verschillende tuinstijlen in ere hersteld, waarbij er naar een sterker contrast en een grotere verfijning is gezocht. Door onder andere de recente verbouwing van het museum en de aanwezigheid van monumentale bomen als belangrijk moment op te nemen in het nieuwe plan, zijn de veranderingen die in een eeuw tijd hebben plaatsgevonden expliciet gemaakt. Daarbij is er gezocht naar een tuinontwerp met oriëntatie op het monumentale gebouw en een duidelijke begrenzing naar de omgeving toe. Het resultaat is een nieuw ensemble van tuinstijlen, waarin de historie van de tuin ‘leesbaar' wordt.

Ten noordwesten van het Rijksmuseum staan twee hoge populieren (Populus nigra 'Italica'). De kroon van beide bomen is verlaagd om het risico op het uitbreken van takken in bovenkroon te verminderen. Ten zuiden van het terrein staat een magnifieke Vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia). Ook bij deze boom zijn diverse boomverzorgende maatregelen uitgevoerd zoals het uitlichten van de kroon. Bij de catalpa bignonioides is een specifieke maatregel uitgevoerd. De groeiplaats van de boom is hier verbeterd. Op deze manier krijgt de boom de kans zijn conditie te versterken. Voor een duurzaam en veilig boombehoud heeft Copijn Boomspecialisten verschillende boomverzorgende maatregelen uitgevoerd.