Home Tuin- en landschapsarchitecten Boomspecialisten Groenaanleg en beheer Advies

Rhijnhof

Periode
-
1996 - 1998
Status
-
Uitvoering vanaf 1998
Opdrachtgever
-
Stichting Begraafplaats Rhijnhof
Lokatie
-
Werkveld
-
Discipline(s)
-

De achttiende-eeuwse buitenplaats Rhijnhof, gelegen aan de Leidse Rijn, werd in 1906 omgevormd tot een begraafplaats. Centraal ligt nog een landschappelijke vijver met oude bomen eromheen.

In de door Copijn ontwikkelde visie speelt de oorspronkelijke structuur van de buitenplaats een belangrijke rol. Begin jaren ’90 is een nieuw gebouw geplaatst aan de achterzijde van het terrein. De aanwezige as naar het oude gebouw werd als structuurbepalend element verlengd over de bestaande parkeerplaats en op het voormalige volkstuintjesterrein Veldheim als wateras.

De begraafplaats is gedeeltelijk gerenoveerd, waarbij de structuur, oriëntatie en waterpartijen met bruggen een belangrijke rol spelen. In mei 2001 is de nieuwe urnenmuur feestelijk geopend. Vanaf 2005 werd de uitbreiding Veldheim uitgevoerd, inclusief een nieuwe urnenmuur. In dit gedeelte ligt er een ellipsvormige vijver centraal. Vanaf de vijver worden aan weerszijden de cirkelvormige, verhoogde terrassen opgebouwd. Kinderhofjes en graven richting Mekka krijgen een eigen plek. Als afronding en afsluiting is hier een tweede urnenmuur geplaatst.

De materialisering gebruikt bij de renovatie is doorgezet en verbeterd in de uitbreiding. Voor de uitbreiding en de oude begraafplaats zijn een tiental bruggen ontworpen, in dezelfde wijnrode kleur als de urnenmuren.