Sportplaza Amsterdam Daktuin Groene gevel Groene wand
16179
single,single-portfolio_page,postid-16179,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
 

Sportplaza Mercator

Project

Sportplaza Mercator

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

Sportfondsen Nederland

Specialisme

Ontwerp, Advies, Aanleg, Onderhoud

Uitvoering

2006

Beheer

Heden

Discipline

Tuin- en Landschapsarchitecten • Groenaanleg en beheer

Categorie
Groenaanleg en beheer, Tuin- en Landschapsarchitecten
Over dit project

De opgave • Met haar groene gevels en daken markeert Sportplaza Mercator het begin- en eindpunt van het Rembrandtpark in Amsterdam. Van een afstand lijkt het complex op een overwoekerd vestingwerk dat de entree naar de 19e eeuwse stad flankeert en beschermt. Door de glazen gevel glinstert echter een eigentijds thermencomplex met zwembaden, fitness-, feest- en horecagelegenheden. Het gebouw is door architectenbureau Venhoeven CS ontworpen. Het gebouw zit vol zichtlijnen en doorkijkjes, waardoor het binnenleven en de verschillende bezoekers, activiteiten en culturen in het gebouw zichtbaar zijn.

 

Onze aanpak • Copijn ontwikkelde en realiseerde de dak- en geveltuin. Voor de daken is een extensief systeem gekozen met sedum, grassen en vaste planten. Op een tweetal locaties zijn zelfs bomen geplant. Voor de gevels ontwikkelde Copijn een nieuw gevelbegroeiingssysteem waarmee het mogelijk wordt om niet-grondgebonden beplanting toe te passen. Zo ontstond een alternatief voor de standaard klim- en hangplanten tegen een klimconstructie.

 

Het resultaat • Een weelderig camouflagepatroon van vaste planten, heesters en bomen op de gevels en daken van het gebouw zorgen ervoor dat het groen van het park ononderbroken doortrekt. Op een oppervlak van 2000 m2 zijn uiteindelijk zijn 50 plantensoorten toegepast, afgestemd op de vier windrichtingen. In aansluiting op de realisatie is een beheercontract afgesloten om daarmee aan de garantiewensen van de opdrachtgever tegemoet te komen.