Gemeentehuis Haren Groene wand Copijn Wonderwall Binnenbeplanting
16178
single,single-portfolio_page,postid-16178,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
 

Gemeentehuis Haren

Project

Gemeentehuis Haren

Locatie

Haren

Opdrachtgever

Brands Bouwgroep B.V.

Specialisme

Ontwerp, Aanleg, Onderhoud

Uitvoering

2011

Beheer

Heden

Discipline

Groenaanleg en beheer

Categorie
Groenaanleg en beheer
Over dit project

De opgave • Het voormalige gemeentehuis Haren in de provincie Groningen voldeed niet meer aan de hedendaagse behoeftes van de ambtenaren en de burgers. Bovendien sloot de architectuur van het gebouw niet meer aan op de omgeving. Daarom heeft de gemeente Haren een nieuw gemeentehuis laten bouwen, naar een ontwerp van architectenbureau Kraaijvanger. Het nieuwe gemeentehuis heeft vloeiende lijnen en is eenvoudig van opzet. Het ‘Huis van de vier seizoenen’ is een duurzaam gebouw, wat van buiten zichtbaar is door de met groen begroeide balkons. De balkons functioneren tevens als zonneschermen. De kantoorverdiepingen zijn georganiseerd rond een vide waardoor daglicht doordringt tot in de publiekshal.

 

Onze aanpak • Om het gebouw meer seizoensbeleving te geven heeft Copijn in opdracht van Brands Bouwgroep B.V. de potten op de balkons beplant met inheemse beplanting zoals krentenboompjes, gele kornoelje en sneeuwbal. Deze beplantingen bloeien uitbundig en laten een bladverkleuring zien. Om de natuurbeleving tevens naar binnen te krijgen, heeft Copijn ook in opdracht van de bouwaannemer een Copijn Wonderwall gerealiseerd in de publiekshal van 12 meter hoog en 4 meter breed.

 

Het resultaat • In het beplantingsplan voor de groene verticale wand zijn langwerpige natuurlijke beplantingsstroken toegepast om de bijzondere hoogte van de hal te accentueren. De groei van de planten wordt gestimuleerd met acht groeilampen. Het onderhoud wordt ook door Copijn uitgevoerd, waardoor de kwaliteit gewaarborgd wordt.