De Leemvallei Leek Zuiveringsfilter Helofytenvelden Grondbalans
Copijn is een uniek bedrijf met verschillende dienstverleningen onder één dak. Onze landschapsarchitecten richten zich op de herontwikkeling van groen erfgoed en de stedelijke groene leefomgeving. Onze boomspecialisten hebben als grondlegger van het vak veel kennis en ervaring op het gebied van grotere en complexere boomverplantingen, groeiplaatsinrichtingen en snoei. Met de aanleg en beheer van innovatieve daktuinen en groene gevelwanden behoort Copijn nog steeds tot de voorlopers in onze branche. Deze combinatie maakt ons uniek en zorgt voor toegevoegde waarde: wij weten esthetiek en haalbaarheid uitstekend te combineren.
copijn, landschapsarchitectuur, tuinarchitectuur, landschapsarchitecten, tuinarchitecten, boomspecialisten, boomspecialist, realisatie, boomchirurgen, tuin, daktuin, geveltuin, binnentuin, buitenruimte, park, landgoed, begraafplaats, landschap, zwemvijver, binnenbeplanting, wonderwall, boomonderzoek, boomadvies, boomverplanting, boomverzorging, bestek, ontwerp, aanleg, onderhoud, beheer, inrichting, ontwerpbureau, groen, inrichtingsplan, inrichtingsplannen, stedelijke openbare ruimte,parken,landgoederen,begraafplaatsen, daktuinen, binnentuinen, grote particuliere tuinen, landschapsvisie en natuurontwikkeling, vta, boomtechnisch onderzoek, groeiplaatsonderzoek, boomeffectanalyse ,bea, boomtaxatie, boombeleid en beheerplannen, toezicht en directievoering, boomverzorging, boomverplantingen, aanplant bomen, boomvellingen, groeiplaatsinrichtingen, verzorging oude (monumentale) bomen, daktuinen, groene gevels (Copijn Wonderwall), beheer van buitenplaatsen, tuinaanleg- en onderhoud, binnenbeplanting, groene gevelwanden, gevelgroen, ontwerpen, adviseren, beheren, realiseren
16046
single,single-portfolio_page,postid-16046,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
 

De Leemvallei

Project

De Leemvallei

Locatie

Leek

Opdrachtgever

Arcadis

Specialisme

Ontwerp, Advies, Beplantingsplan

Ontwerp

2006-2008

Discipline

Tuin- en Landschapsarchitecten

Categorie
Tuin- en Landschapsarchitecten
Over dit project

De opgave • Het nieuwe wijkpark De Leemvallei maakt deel uit van woningbouwlocatie Oostindie. Voor het overtollige water uit de naastgelegen wijk moest een extensief wijkpark met een groot zuiveringsfilter worden gerealiseerd. Er werd bovendien gevraagd om een creatieve oplossing voor de grondbalans. ARCADIS won de aanbesteding voor deze fase. Ons bureau tekende voor het ontwerp van het park.

 

Onze visie • Voor ons staat de bruikbaarheid van een park altijd centraal. Een sterke ruimtelijke structuur biedt meer mogelijkheden voor een veelzijdig gebruik van het park. Wij kozen voor een slimme combinatie van waterzuivering en grondbalans. De Leemvallei dankt haar naam aan de lemige bodem. Deze natuurlijke basis maakte het mogelijk om filterbekkens te maken en zo de waterhuishouding te beheersen. Het bodemmateriaal is verwerkt in de hoog gelegen helofytenvelden, met een neutrale grondbalans als resultaat.

 

Het ontwerp • We maakten het proces van waterzuivering letterlijk leesbaar. De scherpe taludlijnen geven het park structuur en scheppen ruimte. Dit effect wordt versterkt door het hoge, wuivende riet in de helofytenvelden. Het voedselrijke water wordt vanuit de wijk naar de hoger gelegen bassins gepompt en stroomt uiteindelijk, schoon en gezuiverd, in een oud petgat. Hier zijn de natuurlijke oevers en beplantingen gehandhaafd. Pompen, vlonderpaden en uitstroomopeningen met diverse speelmogelijkheden markeren de overgang tussen de verschillende zuiveringsfasen.