Begraafplaats Groene kerk Oegstgeest ontwerp
16069
single,single-portfolio_page,postid-16069,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
 

Begraafplaats Groene Kerk

Project

Begraafplaats Groene Kerk

Locatie

Oegstgeest

Opdrachtgever

Stichting begraafplaats Groene Kerk

Specialisme

Ontwerp

Ontwerp

2007-2009

Discipline

Tuin- en Landschapsarchitecten • Boomspecialisten • Groenaanleg en beheer

Categorie
Boomspecialisten, Groenaanleg en beheer, Tuin- en Landschapsarchitecten
Over dit project

De opgave • Op de huidige begraafplaats rondom de kerk was geen ruimte meer om te begraven. De aanleg van een nieuwe begraafplaats werd noodzakelijk. Hierdoor ontstond tevens de mogelijkheid om het gebied tussen de Haarlemmerstraatweg en de A44 verder te ontwikkelen tot een groene dorpsrand. De begraafplaats moet ruimte bieden aan ca. 800 graven, een urnenmuur en een strooiveld.

 

Onze visie • Begraafplaatsen zijn bijzondere landschappelijke elementen. Net zoals de dood onlosmakelijk met het leven is verbonden, krijgt een begraafplaats een herkenbare plek in het landschap. In de parkachtige zone moet de begraafplaats zich eenduidig en met een heldere vormgeving presenteren. Met zicht op het landschap, de omgeving en de wolken in de lucht. We kiezen voor een heldere routing en geven daarmee vorm aan het ritueel van begraven en herdenken.

 

Het ontwerp • De uitbreiding is gebaseerd op een centrale visuele zichtlijn op de noordvleugel van de kerk. Deze visuele as wordt versterkt door een gebouwd ensemble van een brug met poort, een verlaagd middengedeelte omgeven door urnenmuren en een beëindiging van de as met een beheerderonderkomen. De zichtas is versterkt door een gedeelte van het gerenoveerde populierenbos te verwijderen. Een hoge groene wand geeft afscherming naar de A44. Met deze centrale as, twee grafvelden en een brede waterpartij krijgt de begraafplaats een bijzondere plek in het landschap.