Home Tuin- en landschapsarchitecten Boomspecialisten Groenaanleg en beheer Advies

Park Toorenvliedt

Periode
-
2011 - tot heden - Uitvoering vanaf 2012
Opdrachtgever
-
Gemeente Middelburg
Lokatie
-
Middelburg
Werkveld
-
Discipline(s)
-

Park Toorenvliedt kent zijn geschiedenis al sinds begin 18e eeuw. Grote veranderingen in het park hebben plaatsgevonden in en na de Tweede Wereldoorlog. Huis Toorenvliedt werd het hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht en in het park werd een groot aantal bunkers gebouwd. Na de inundatie in 1944 en bombardementen was er nog maar weinig over van de beplanting. In 1949 gingen huis en park Toorenvliedt over in gemeentelijke handen. Net zoals voor de bolwerken van Middelburg maakte C.P. Broerse een nieuw ontwerp met een kenmerkend beplantingsplan. Een zichtbaar onderdeel van deze geschiedenis zijn de 11 bunkers, verspreid liggend in het park.

Een belangrijk onderdeel van de vraag was het ‘beleefbaar’ maken van de rijke geschiedenis van het park voor kinderen, en dan met name de bunkers. In het schetsontwerp hebben we hiervoor een bunkerroute ontworpen. Een speur-speel-spel route waarin kinderen op een speelse manier de belevenissen van een ander kind in de oorlog ontdekken.

Vanuit deze respectvolle blik naar het verleden en een kritische blik op het heden hebben we een duurzame toekomstvisie opgesteld voor park Toorenvliedt. We stellen park Toorenvliedt veilig voor de toekomst en bieden een duurzame visie op routing, water en beplanting, zodat park Toorenvliedt mee kan groeien in de ontwikkeling van Middelburg en haar bewoners.

Bewonersparticipatie was een belangrijk onderdeel van de opdracht. Samen met bewoners en belanghebbenden zijn we middels een interactief planproces tot een schetsontwerp gekomen.