Maarlenhof

Periode
-
2011 -
Opdrachtgever
-
Woonzorgconcern IJsselheem
Lokatie
-
IJsselmuiden
Werkveld
-
Discipline(s)
-

De Maarlenhof biedt woonruimte aan ouderen die lijden aan dementie. Het doel van de tuin is de patiënten terug in contact te brengen met de natuur en realiteit. De bedoeling is dat patiënten zelfstandig of onder begeleiding in de tuin op zoek gaan en zo hun rust kunnen vinden. Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten is gevraagd het ontwerp te maken voor de tuin. Copijn Groenaanleg en beheer verzorgde de uitvoering.

Het ontwerp is opgebouwd uit een centraal geplaatste plantenbak met lagere beplanting. Aan de randen staan bakken met hoger opgaande beplanting. De hartlijn van de tuin is een lange waterlijn, die ontspringt uit een bron aan de rand van de tuin. Patiënten kunnen rondom de centraal geplaatste plantenbak lopen. Door de verspringende vorm en leuningen op de randen ontstaan plekken waar het logisch is even stil te blijven staan en te genieten van de beplanting.

Centraal in de beplantingskeuze staat het creëren van herkenning. Voor een binnenklimaat bestaat de soortenkeuze per definitie uit tropische beplanting. In de uiteindelijke keuze hebben we gezocht naar een basis van soorten die in sfeer gelijkenis tonen met planten zoals we die in Nederland buiten zien, zoals varens. Bloeiende accenten bestaan uit soorten die mensen uit de vensterbank kennen.